Vellinge kommun bygger just nu dagvattenanläggningar på flera olika platser. Kommunen har fått flera frågor om den senare utbyggnaden. Här återger vi några av de frågor och svar som finns.
Det byggs just nu dagvattenanläggningar på flera olika platser. Dammarna i Vellinge är främst avsedda att förbättra befintliga dagvattensystem. I Kämpinge och Höllviken byggs en ledning som är första steget i en långsiktig utbyggnad av dagvattensystem i de områden av Höllviken som idag inte har någon kommunal dagvattenhantering. Här följer några vanliga frågor.
Var bygger kommunen dagvattenanläggningar just nu?
Under hösten anläggs en överföringsledning från Vallmovägen via Östra Fädriften, Trelleborgsvägen och Södra Mariavägen till havet anläggs och beräknas vara klar innan årsskiftet. Detta är den första etappen av flera som tillsammans ska ge centrala Höllviken en god dagvattenhantering.
Vad planeras därnäst?
Även etapp 2 består av en överföringsledning från Brorslundsvägen längs Rapsvägen, Movägen och Vallmovägen till ledningen i etapp 1. Denna kan förhoppningsvis anläggas 2017. Därefter kommer ledningar att anläggas i gatorna väster om överföringsledningen och anslutas. Här finns ingen tydlig tidplan men Östra och Västra Mölledalsvägen kommer att vara bland de första som ansluts.
Varför anläggs detta?
För att i god tid skydda delar av kommunen utan kommunal dagvattenhantering mot ökade regnmängder och stigande grundvattennivåer. Förutom ledningarna som avleder regnvatten kommer även dräneringsledningar att läggas, dessa syftar till att grundvattenytan ej ska höjas även om regnen ökar och havsytan stiger. Centrala Höllviken är först i planen eftersom problem rapporterats därifrån under flera år.
Gäller ovanstående bara i Höllviken?
Under 2016 och 2017 kommer denna typ av utbyggnad bara att utföras i Höllviken, men åtgärder även i andra samhällen behövs och kommer att genomföras. Se gärna kommunens Dagvattenutredning och VA-plan, båda finns på www.vellinge.se.
Hur finansieras utbyggnaderna?
Överföringsledningarna finansieras via VA-kollektivet, d.v.s. av samtliga i kommunen som är anslutna till kommunalt dagvatten. När sedan dagvattenledningarna läggs i gator där fastighetsägarna drar nytta av ledningarna kommer huvuddelen att finansieras av så kallade anläggningsavgifter.
Hur höga är anläggningsavgifterna?
Anläggningsavgiften, när dagvatten anläggs, är 83 431 kr om fastigheten ansluts till den kommunala ledningen. Om dräneringsledningar och dagvattenledningar anläggs för hantering av dagvatten på icke-privat mark, men fastigheten ej ansluts till dessa utan tar hand om sitt dagvatten lokalt, är avgiften 54 756 kr.
Är det frivilligt att ansluta sig?
Kommunfullmäktige kan fatta beslut om verksamhetsområde för dagvatten, vilket innebär att kommunen blir huvudman för dagvattenhanteringen i området . Om en fastighet ingår i verksamhetsområde är denna betalningsskyldig enligt ovan.
Vad händer om jag inte kan betala:
Kommunen är, om vissa kriterier är uppfyllda, skyldiga att medge lån till anläggningsavgift.