Quantcast
Channel: Nyheter från Vellinge kommun
Viewing all 1354 articles
Browse latest View live

Ska du bygga i sommar? Tänk på att söka bygglov i tid!

$
0
0

Det är många faktorer som påverkar handläggningstiden för ditt bygglov.

  • Om alla handlingar som krävs skickas in med ansökan
  • Kvaliteten på inlämnade handlingar, om de är i skala samt om de är tydliga och rätt gjorda
  • Om beslut behöver tas i byggnadsnämnden
  • Om ärendet strider mot planen för området och/eller grannar eller andra berörda behöver höras
  • Vilken tid på året du ansöker

Handläggningstiden ska enligt plan- och bygglagen vara maximalt 10 veckor, räknat från det att alla handlingar som behövs för att pröva ditt ärende har kommit in och din ansökan är komplett. Handläggningstiden kan förlängas med 10 veckor om ditt ärende behöver ytterligare utredning. Den totala tiden får maximalt bli 20 veckor.

Läs mer om bygglov.


Chatta med Carina Wutzler (M) den 22 maj - ställ din fråga redan nu

$
0
0

Vilka frågor vill du ställa till Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun? Ta chansen och chatta med Carina den 22 maj kl. 13-14. Du kan redan nu börja skicka in dina frågor!

Carina Wutzler

Carina Wutzler kommer att svara på så många frågor hon kan. De frågor hon inte hinner med under chatten kommer hon att svara på senare. Samtliga frågor och svar kan du ta del av här på Vellinge.se efter att chatten är avslutad.

Ställ din fråga i chatten.

Öppet hus i Vellinge kommun den 23 maj

$
0
0

Lördagen den 23 maj kl. 11–15 öppnas kommunhusets portar på vid gavel för en heldag med allt som rör vår gemensamma verksamhet i Vellinge. Det blir tipsrunda med fina priser, spännande föredrag, smakprover från skolköket, kaffe och kaka samt musik och roliga aktiviteter för barnen.

Kommunhuset

Program

  • Barnsligt kul! Maskotarna Grodan och Kaninen spexar, ansiktsmålning för barnen.
  • Musik. Låtligan från Vellinge kulturskola Artisten uppträder kl. 13.00. Pianister från Kulturskolan bjuder på musik under dagen.
  • Lämna farligt avfall/småelektronik. Farligt avfall-bilen och en sidlastare finns utanför kommunhuset.
  • Bildspel om våra pågående byggprojekt.
  • Utställning om vårt arbete med Vellinge kommuns varumärke.
  • Smaka på skolmaten skolmat. Sundsgymnasiets kockar bjuder på soppa.
  • Skolan förr. Godbitar från arkivets äldre skolmaterial.
  • Prata bredband med Vellinge Stadsnät.
  • Datera dina forntidsfynd kl. 11.00–13.00. Joen Leffler, ar¬keolog, tittar på fynden, daterar och svarar på dina frågor.
  • Räddningstjänsten är på plats med brandbil och FIP-bil.

Föredrag i fullmäktigesalen Konferencier: Mats Adolfsson, kommunikationschef

  • 11.30–12.00 Därför har vi Sveriges bästa skola. Martin Persson, utbildningschef.
  • 12.15–12.45 Falsterbokanalens framtid. Linda Ericsson, projektledare Falsterbokanalen.
  • 13.00–13.30 Så får vi levande centrum. Karin Gullberg, översiktsplanarkitekt/landskapsarkitekt.
  • 13.45–14.15 Att hjälpa familjer. Kajsa Friberg och Marcus Peterson från Familjeteamet samt Roger Ericsson, verksamhetschef IFO.
  • 14.30–15.00 Heta stolen – ställ frågor till dina politiker. Carina Wutzler, Anna Mannfalk, Ola Freij, Christer Mars och Gustav Schyllert.

​Stora Hammars skola nominerat till årets skolkök

$
0
0

Vellinges skolor fortsätter att utmärka sig i den gastronomiska tävlingen White Guide junior. Under fredagen tillkännagavs att Stora Hammars skola är nominerat i kategorien årets skolkök.

Juryn har bedömt smak, näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.

White Guide Junior är White Guides motsvarighet för att bedöma och belöna skolmatsalar. Testarna hos White Guide Junior har i år besökt mer än 300 skolor i Sverige för att avgöra hur deras kvalitet är i jämförelse med andra skolor.

Sedan tidigare är Elsy Andersson, rektor på Ängdala skolor och Louise Erlandsson rektor på Tångvallaskolan båda nominerade till årets gastronomiska rektor. Dessutom är Ängdala förskola nominerad i kategorin bästa förskola, och Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande, är nominerad till årets skolmatspolitiker.

Lagningsarbete på grund av lågt vattentryck i Sjögränden

$
0
0

Vi har under en period haft lågt vattenryck i Sjögränden i Höllviken utan att kommunen kunnat finna orsaken till detta.  Med specialutrustning har kommunen nu hittat en förmodlig läcka i vattenledningen i Falsterbovägen som troligen är orsaken till problemen. Lagningsarbetet kan medföra en del trafikstörningar.

Eftersom vi inte har den exakta punkten kan lagningsarbetet ta en del tid och medföra vissa trafikstörningar. Detta i sin tur medför att arbetet tyvärr inte kan utföras omedelbart, utan vi avser att försöka laga ledningen på måndag den 25 maj. Vi ber om överseende med trycksituationen fram till dess.

Skärfläckeplattform i Skanör invigs på fredag

$
0
0

På fredag 22 maj kl. 9.30 invigs en plattform för att skåda skärfläckor i Flommens naturreservat i Skanör. Alla intresserade är välkomna.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) inviger plattformen.

Inbjudan skärfläckeplattform

Skärfläcka med unge. Foto: P-G Bentz

Plattformen har byggts för att det ska få plats en grupp fågelskådare vid banvallen/cykelvägen. Den är 3x7 meter och tillgänglighetsanpassad. Från plattformen ser man Landgrens holme, ön där Skärfläckorna finns.

Plattformen har kommit till genom samarbete och satsning av:

Falsterbo fågelstation, Vellinge kommun, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Stall Hovbacken, Falsterbo-Vellinge Rotaryklubb, Leader och FNF (Falsterbonäsets naturvårdsförening).

Skärfläckorna i Vellinge kommun

På Landgrens holme i Flommens naturreservat i Skanör häckar sedan 1993 skärfläckor, som vid den tiden var strängt utrotningshotade i Sverige.

Den lilla ön översvämmades vid högvatten, och vid lågvatten kunde rävar, grävlingar och lösspringande hundar ta sig ut till skärfläckorna. För att råda bot på detta gjordes en anordning för att säkra vattenståndet runt holmen, och elstängsel mot de oönskade gästerna sattes upp.

Dessa åtgärder var möjliga genom ett EU-projekt samt genom ideellt arbete av naturfilmaren Mikael Kristersson.

Skärfläckorna har ökat i mängd avsevärt efter åtgärderna, nu finns 500 av de cirka 1 500 skärfläckorna i Sverige hos oss i Vellinge!

Guidad skärfläckevandring på lördag

Ta gärna chansen att gå på kostnadsfri guidad skärfläckevandring på lördag den 23 maj, samling klockan 9.00 på Hovbackens parkering, Skanör.

Beslut från kommunfullmäktige 20 maj

$
0
0

Här hittar du en sammanfattning av besluten som togs under mötet. När protokollet justerats läggs det ut i sin helhet. I det finner du även fler eventuella reservationer och liknande.

Exploateringsavtal för Herrestorp 2:25  m.fl. i Vellinge (vid Olsgårdsgatan)

Detaljplan för Herrestorp 3:2, 3:3 med flera i östra Vellinge ska behandlas för antagande. För genomförande av detaljplanen krävs flera avtal varav Kommunen står som part.
Exploateringsavtal mellan Kommunen och Lifra Fastigheter i Malmö AB (Lifra) reglerar tidplan och kostnader för genomförande av kvartersmark och allmän platsmark som ägs av Lifra. Allmän platsmark ska överlåtas till Kommunen. Kommunen ska projektera och bygga ut allmän platsmark och Lifra ska bekosta utbyggnaden.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Godkänna exploateringsavtal avseende detaljplan för Herrestorp 2:25 m.fl. enligt bifogat exploateringsavtal och mellan ovanstående parter.
2. Utse kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler samt samhällsbyggnadschef Anna Möller att underteckna erforderliga handlingar.

Exploateringsavtal för Herrestorp 3:2, 3:3 m fl, vid Olsgårdsgatan i Vellinge

Detaljplan för Herrestorp 3:2, 3:3 m fl i Vellinge ska behandlas för antagande. För genomförande av detaljplanen krävs flera avtal varav Kommunen står som part.
Exploateringsavtal mellan Kommunen och Riksbyggen Ekonomiska Förening (REF) reglerar tidplan och kostnader för genomförande av kvartersmark och allmän platsmark som ägs av REF. Allmän platsmark ska överlåtas till Kommunen. Kvartersmark för skoländamål ska överlåtas till kommunen. Kommunen ska projektera och bygga ut allmän platsmark, REF ska bekosta utbyggnaden. Kommunen ska bygga ut och bekosta gång-och cykelvägar norrut från Stenskvättegatan samt västerut från Olsgårdsgatan längs Östergatan.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Godkänna förslag till exploateringsavtal mellan Vellinge kommun och Riksbyggen Ekonomiska Förening.
2. Utse kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler samt samhällsbyggnadschef Anna Möller att underteckna erforderliga handlingar.

Antagande av detaljplan för Herrestorp 3:2, 3:3 mfl, i östra Vellinge

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en utbyggnad av bostäder i Herrestorpsområdet i östra delen av Vellinge samt en utökning av skoltomten för Herrestorpsskolan.
Utställning har ägt rum under sommaren 2013.

Inkomna yttranden är sammanställda i ett utlåtande. Antagandehandlingar föreligger.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Anta detaljplan för Herrestorp 3:2, 3:3 mfl i östra Vellinge.

Naturvårdsprogram Vellinge kommun

Vellinge kommun har unik natur. Här finns till exempel Skanörs Ljung som är Sveriges största fukthed och större delen av Skånes strandängar. Här är också ett unikt fågelområde och varje vår och höst passerar hundratusentals flyttfåglar kommunen. Under vattnet döljer sig delar av landets mest värdefulla uppväxtområden för fisk och längst kusten pågår sandvandringsprocesser som ständigt skapar nya strandmiljöer. Kommunen inrymmer elva stycken naturreservat och totalt omfattas över 60 % av kommunens land- och vattenyta av någon typ av områdesskydd. Stora delar ingår i Natura 2000 som är EU:s nätverk av skyddsvärd natur. Naturvårdsprogrammet utgör ett samlat kunskapsunderlag som beskriver Vellinge kommuns natur tillsammans med problem- och målformuleringar samt strategier för det framtida kommunala naturvårds- och planeringsarbetet. Programmet kommer att följas av en åtgärdsplan med konkret beskrivna åtgärder. Huvudsyftet med programmet är att bidra till att uppfylla det nationella miljökvalitetsmålet Ett rikt växt- och djurliv. Det ska också belysa naturens betydelse och värde för allmänhet, tjänstemän och politiker, öka förståelsen för naturvårdsarbete i allmänhet och för lagstiftningens och myndighetsutövningens förutsättningar i synnerhet. Syftet är också att skapa ett beslutsunderlag som kan ge ledning och stöd i arbetet med naturvårdsrelaterade frågor i den kommunala förvaltningen samt vara ett underlag för den kommunala översiktsplanen.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Fastställa Naturvårdsprogram Vellinge kommun
2. Naturvårdsprogrammet ersätter nuvarande Miljöskyddsprogram och naturvårdsplan från 1991.

Försäljning av Hököpinge Mellanskola, Hököpinge 55:27

För närvarande står gamla mellanskolan i Hököpinge tom. Huset är i dag i dåligt skick och omfattande renovering alternativt rivning ses som rimlig åtgärd för att fastigheten ska kunna användas för någon framtida verksamhet. Fastigheten ingår i ett större område där detaljplanearbete pågår. Förslaget innebär att i fastighetens västra del, planeras för för ny cykelväg samt att kvarvarande del kan delas upp i två villatomter. Alternativt kan befintlig byggnad behållas och inredas till en- tvåbostadshus alternativt till 3 lägenheter.
Då fastigheten bedöms ej vara av intresse att användas för kommunal kärnverksamhet föreslås att den säljs till högstbjudande via mäklare.
Fastigheten har lagts ut på marknaden med förbehållet att kommunfullmäktige ska bevilja försäljningen.

Högsta anbudet är 3.150.000 kr.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Försälja fastigheten Hököpinge 55:27 till Sara Löfberg och Redigul Shabgeriar till en summa av 3.150.000 kr enligt köpekontrakt

Köpekontrakt för Vellinge 99:27, Norrevångsgatan

Detaljplan för Vellinge 99:27, Norrevångsgatan har vunnit laga kraft. För genomförande av detaljplanen krävs ett köpekontrakt.
Köpekontrakt mellan Kommunen och Vellingebostäder AB reglerar tidplan och kostnader för genomförande av kvartersmark och allmän platsmark samt försäljning till Vellingebostäder. Vellingebostäder ska projektera, bygga ut och bekosta allmän platsmark, riva byggnaderna inom planområdet samt låta utföra och bekosta arkeologiska utgrävningar.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Godkänna förslag till köpekontrakt för Vellinge 99:27, Norrevångsgatan.
2. Utse kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler samt samhällsbyggnadschef Anna Möller att underteckna erforderliga handlingar.

Utökat mottagande av ensamkommande barn

Vellinge kommuns senaste avtal om mottagande av ensamkommande barn gäller tillsvidare och omfattar nio platser varar minst tre skall vara asylplatser. Vellinge kommun behöver nu ta ställning till om vi skall utöka vårt åtagande vad gäller mottagandet av ensamkommande barn som står utan vårdnadshavare i Sverige. Vellinges fördelningstal är nitton och det är detta tal som styr hur många ensamkommande Migrationsverket kan anvisa till kommunen.

Idag sker de flesta anvisningar utöver gällande avtal.

För att behålla en bra kvalité i verksamheten mottagande av ensamkommande barn är det viktigt att kommunens avtal med Migrationsverket ligger nära det fördelningstal som kommunen erhållit.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Ingå ny överenskommelse med Migrationsverket omfattande 18 platser för ensamkommande barn varav minst sex skall vara asylplatser

Revidering av upphandlingspolicyn och upphandlingsprocessen

Från och med den 1 juli 2014 gäller nya regler om gränsvärdet för direktupphandlingar. Därav måste de antagna styrdokumenten upphandlingspolicyn och upphandlingsprocessen revideras. Upphandlingsprocessen bör hänvisa till Insidan där beloppsgränserna för direktupphandling tillgängliggörs. Vidare bör kravet i upphandlingspolicyn om att verksamheterna skall vända sig till tre leverantörer om inköpet överstiger 50 000 kr där avtal inte finns höjas till 100 000 kr.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Fastställa föreslagna revideringar av upphandlingsprocessen

2. Fastställa föreslagna revideringar av upphandlingspolicyn

3. Upphandlingspolicyn och upphandlingsprocessen gäller
fr o m 2015-06-01.

Årsredovisning Vellinge Stadsnät AB 2014

Det noteras att Vellinge Stadsnät AB har ökat takten i förhållande till budgeterad utbyggnad av infrastrukturen för elektronisk kommunikation (fibernät) inom Vellinge kommun.

Den ökad byggnadstakten innebär att Vellinge Stadsnäts låneram behöver ökas till 120 mkr, vilket kommer att behandlas av kommunfullmäktige den 22 april 2015 i samband med fastställandet av årsredovisningen för Vellinge kommun. Det innebär att bolagets soliditet understiger de i ägardirektivet angivna 30 %. Det är under utbyggnationen som soliditeten understiger 30 % på grund av att anslutningsavgifterna erläggs i efterhand. Målet är att soliditeten ska överstiga 30 % när fibernätet till fullo är utbyggt.

Kommunfullmäktige beslutar

1. Godkänna Vellinge Stadsnät ABs årsredovisning för 2014

2. Uppdra åt ombudet Ola Freij (M) att på årsstämman godkänna årsredovisningen för 2014

3. Bevilja styrelsen och VD ansvarsfrihet.

Årsredovisning Vellinge Exploaterings AB 2014

Vellinge Exploatering ABs årsredovisning för 2014

Kommunfullmäktige beslutade

1. Godkänna Vellinge Exploatering ABs årsredovisning

för 2014
2. Uppdra åt ombudet Lena Wendt (M) att på årsstämman godkänna årsredovisningen för 2014 samt
3. Bevilja styrelsen och VD ansvarsfrihet.

Årsredovisning Vellingebostäder AB 2014

Vellingebostäders årsredovisning för 2014

Kommunfullmäktige beslutade

1. Godkänna Vellingebostäder ABs årsredovisning för 2014
2. Uppdra åt ombudet Lennart Eriksson (FP) att på årsstämman godkänna årsredovisningen för 2014
3. Bevilja styrelsen och VD ansvarsfrihet.

Årsredovisning Vellinge Koncern AB 2014

Vellinge Koncern AB har översänt årsredovisningen för 2014.

Det noteras att Vellinge Stadsnät AB har ökat takten i förhållande till budgeterad utbyggnad av infrastrukturen för elektronisk kommunikation (fibernät) inom Vellinge kommun.

Den ökade byggnadstakten innebär att Vellinge Stadsnäts låneram behöver ökas till 120 mkr, vilket kommer att behandlas av kommunfullmäktige den 22 april 2015 i samband med fastställandet av årsredovisningen för Vellinge kommun. Det innebär att bolagets soliditet understiger de i ägardirektivet angivna 30 %. Det är under utbyggnationen som soliditeten understiger 30 % på grund av att anslutningsavgifterna erläggs i efterhand. Målet är att soliditeten ska överstiga 30 % när fibernätet till fullo är utbyggt.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Godkänna Vellinge Koncern AB:s årsredovisning för 2014
2. Uppdra åt ombudet Göran Holm (M) att på årsstämman godkänna årsredovisningen för 2014
3. Bevilja styrelsen och VD ansvarsfrihet.

Bolagsordning för Vellinge koncern AB

Lekmannarevisor Bertil Nilsson har granskat de grundläggande dokument i Vellinge koncern AB med dotterbolag.

Vid granskningen har framkommit att bolagsordningen innehåll inte överensstämmer med nuvarande lagstiftning och/eller gällande ägardirektiv m.m.

Ekonomidirektör Åke Grönvall har upprättat förslag på ny bolagsordning för Vellinge Koncern AB org.nr 556704-7542 i samarbete med lekmannarevisor Bertil Nilsson och representanter från bolaget.

Vellinge koncern ABs styrelse tillstyrkte förslaget på styrelsemötet den 19 mars 2015.

Uppdra åt ombudet Göran Holm (M) att fastställa bolagsordningen på kommande årsstämman 2015

Kommunfullmäktige beslutade

1. Fastställa föreslagen bolagsordning för Vellinge koncern AB org. nr 556704-7542
2 Uppdra åt ombudet Göran Holm (M) att fastställa bolagsordningen på kommande årsstämman 2015

Bolagsordning för Vellinge Exploatering AB

Lekmannarevisor Bertil Nilsson har granskat de grundläggande dokument i Vellinge koncern AB med dotterbolag.

Vid granskningen har framkommit att bolagsordningen innehåll inte överensstämmer med med nuvarande lagstiftning och/eller gällande ägardirektiv m.m.

Ekonomidirektören har upprättat förslag på ny bolagsordning för Vellinge Exploatering AB org.nr 556180-4252 i samarbete med lekmannarevisor Bertil Nilsson och representanter från bolaget.

Vellinge koncern ABs styrelse tillstyrkte förslaget på styrelsemötet den 19 mars 2015.

Uppdra åt ombudet Lena Wendt (M) att fastställa bolagsordningen på kommande årsstämman 2015

Kommunfullmäktige beslutade

1. Fastställa föreslagen bolagsordning för Vellinge Exploatering AB org. nr 556180-4252
2. Uppdra åt ombudet Lena Wendt (M) att fastställa bolagsordningen på kommande årsstämman 2015

Bolagsordning för Vellinge stadsnät AB

Lekmannarevisor Bertil Nilsson har granskat de grundläggande dokument i Vellinge koncern AB med dotterbolag.
Vid granskningen har framkommit att bolagsordningens innehåll inte överensstämmer med nuvarande lagstiftning och/eller gällande ägardirektiv m.m.
Ekonomidirektören har upprättat förslag på ny bolagsordning för Vellinge Stadsnät AB org.nr 556940-3107 i samarbete med lekmannarevisor Bertil Nilsson och representanter från bolaget.
Vellinge koncern ABs styrelse tillstyrkte förslaget på styrelsemötet den 19 mars 2015.
Uppdra åt ombudet Ola Freij (M) att fastställa bolagsordningen på kommande årsstämman 2015

Kommunfullmäktige beslutade

1. Fastställa föreslagen bolagsordning för Vellinge stadsnät AB org. nr 556940-3107
2. Uppdra åt ombudet Ola Freij (M) att fastställa bolagsordningen på årsstämman 2015

Bolagsordning för Vellingebostäder AB

Lekmannarevisor Bertil Nilsson har granskat de grundläggande dokument i Vellinge koncern AB med dotterbolag.
Vid granskningen har framkommit att bolagsordningen innehåll inte överensstämmer med nuvarande lagstiftning och/eller gällande ägardirektiv m.m.
Ekonomidirektören har upprättat förslag på ny bolagsordning för Vellingebostäder AB org.nr 556705-1809 i samarbete med lekmannarevisor Bertil Nilsson och representanter från bolaget.
Vellinge koncern ABs styrelse tillstyrkte förslaget på styrelsemötet den 19 mars 2015.
Uppdra åt ombudet Lennart Eriksson (FP) att fastställa bolagsordningen på kommande årsstämman 2015

Kommunfullmäktige beslutade

1. Fastställa föreslagen bolagsordning för Vellingebostäder AB org. nr 556705-1809
2. Uppdra åt ombudet Lennart Eriksson (FP) att fastställa bolagsordningen på kommande årsstämman 2015

Svar på motion att Vellinge kommun ska omvärdera sitt beslut om nedläggning av den miljögodkända motorcrossbanan så att Skanörs Motorcross medlemmar och besökare snarast kan utöva sin verksamhet igen (SD)

Motionen handlar om att Vellinge kommun ska omvärdera sitt beslut om nedläggning av den miljögodkända motorcrossbanan så att Skanörs motorklubbs medlemmar och besökare snarast ska kunna utöva sin verksamhet på banan igen. Sverigedemokraterna föreslår fullmäktige besluta - att tillstånd snarast återges till Skanörs MK för att kunna bedriva verksamhet på sin före detta motorcrossbana- att om tillstånd inte återges till Skanörs MK att bedriva verksamhet på sin före detta motorcrossbana i Skanör, snarast hitta en alternativ plats för verksamheten inom kommunen.
Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) har skrivit ett svar.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Avslå motionen.

Svar på motion om Vellinge kommun ska bevara Mellanskolan i Hököpinge m m (SD)

Motionen handlar om att kommunen ska bevara Mellanskolan i Hököpinge och undersöka möjligheterna för att använda lokalerna till ett café och museum för sockerbrukstiden och konstnären Axel Ebbe. Detta samtidigt som byalaget, väg- och bostadsrättsföreningar på orten ges tillträde till lokalerna för möten.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt 2015-03-03 översända motionen till kommunens fastighetschef för beredning.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att befintlig byggnad kräver omfattande och kostsam renovering för att kunna användas till Museum/café. I planförslaget som föreligger är marken disponerad för bostadsändamål och försäljning av fastigheten för detta ändamål är i full gång. Att avbryta denna process som kommit mycket långt bedöms vara kostsamt för kommunen . Inte bara vad gäller redan nerlagda kostnader och eventuell investering utan också vad det skulle innebära med framtida drift av lokalen där möjligheten till eventuell intäkt får anses som begränsad.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Avslå motionen.

Svar på motion om ändring av utbetalning av partistöd under valår (SD)

Motionen handlar om att Sverige demokraterna anser att en ändring i reglementet är nödvändig för att kunna tidigarelägga en utbetalning av partistöd, de år vi har val. Sverigedemokraterna föreslår fullmäktige besluta att ändra reglementet om partstöd så att hela partistödet betalas ut vid det första tillfället under valår.
Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) har skrivit ett svar.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Bifalla motionen.

Svar på motion om att bebyggelse på gamla sockerbruksområdet i Hököpinge ska prioriteras före den detaljplan som föreslagits (SD)

Motionen handlar om att bebyggelse på gamla sockerbruksområdet i Hököpinge ska prioriteras före den detaljplan som föreslagits enligt dnr Ks 2012/9. Sverigedemokraterna föreslår fullmäktige besluta att gamla sockerbruksområdet i Hököpinge, som idag är en rivningstomt, ska prioriteras och därmed bebyggas före det ges tillåtelse att bebygga området enligt förslaget till detaljplan dnr Ks 2012/9 (detaljplan för Hököpinge 68:8, del av 68:5, del av 23:50 m.fl. mellersta delen, Hököpinge)

Kommunfullmäktige beslutade

1. Avslå motionen

Svar på motion om skapande eller revidering av en handlingsplan, med nedanstående föreslagna riktlinjer som utgångspunkt, för att hantera de ökade kraven på mottagande av asylsökande (SD)

Motionen handlar om skapande eller revidering av en handlingsplan, med av SD föreslagna riktlinjer som utgångspunkt för att hantera de ökande kraven på mottagande av asylsökande. Sverigedemokratera föreslår fullmäktige besluta- att av SD föreslagna riktlinjer i sin helhet eller i väsentliga delar utgör grunden, till en för Vellinge kommun gällande handlingsplan, för hur kommunen ska kunna hantera ett ökat antal asylsökande utan att belasta skattebetalarna och samtidigt uppmuntra till föreningsliv och ideellt arbete från engagerade människor i kommunen.

Omsorgsnämndens ordförande Anna Mannfalk (M) har skrivit ett svar.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Avslå motionen.

Svar på motion om möjligheter till spontankultur och spontanidrott (MP)

Motionen handlar om att förstärka Vellinges målsättning för barn och unga i föreningslivet inom konst och idrott genom att även spontanindrott och spontankultur ingår i satsningarna. Miljöpartiet de gröna föreslår fullmäktige besluta att spontanindrott ska ingå som en del av Vellinges idrottsanläggningar att spontankultur ska ingå som en del av Vellinges kultursatsningar.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Avslå motionen.

Interpellation om uppföljning av byggprocesser och exploatering (MP)

Interpellation om uppföljning av byggprocesser och exploatering.

Interpellation om i vilken takt dricksvattenledningarna i kommunen byts ut (SD)

Interpellation från Kristian Svensson (SD) inkom 2015-03-26

Svar från ordföranden i nämnden för gemensam medborgarservice, Christer Mars (M), 2015-04-09

Interpellation angående strandsäkerhet (NL)

Interpellation om strandsäkerhet

Interpellation angående besvarande av frågor från oppositionen (SD)

Interpellation om besvarande av frågor från oppositionen.

Interpellation om kostnader för Strandbaden (NL)

Interpellation om kostnader för Strandbaden

Interpellation avseende Vellinge kommuns konsumentrådgivare (MP)

Interpellation om Vellinge kommuns konsumentrådgivare.

Interpellation angående revisionens kritik av upphandling av färdtjänstutförare (FP)

Interpellation angående revisionens kritik av upphandling av färdtjänstutförare.

Anmälan av motion om att införa Medborgarbudget i Vellinge (MP)

Motionen handlar om att miljöpartiet de gröna vill att medborgarbudget införs i Vellinge kommun som ett led i ökat medborgarinflytande i syfte att få Vellinges medborgare att delta och engagera sig i kommunens utveckling samt att involvera medborgarna i prioriteringar kring de resurser och områden som kommunen ansvarar för.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Översända motionen till kommunstyrelsens för beredning.

Anmälan av motion om kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling (S)

Motionen handlar om att socialdemokraterna vill att Vellinge kommun i sin kravspecifikation anger att svenska kollektivavtalsliknande skall gälla vid offentlig upphandling.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Översända motionen till kommunstyrelsen för beredning.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Översända motionen till kommunstyrelsen för beredning

Anmälan av motion om att utveckla statistiska underlag vid användning för kommunens planering av sin verksamhet (S)

Motionen handlar om att Socialdemokraterna vill att Vellinge kommun fortsättningsvis anlitar statistisk expertis vid användning av statistiska underlag för kommunens planering av sin verksamhet.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Översända motionen till kommunstyrelsen för beredning.

Till sammanträdet inkomna motioner, interpellationer och frågor

Om ni ska åka studentflak

$
0
0

Nu börjar det närma sig studenttider och det är väldigt populärt bland studenter att åka på flak i samband med studentutsparken. Normalt sett får man inte färdas på flak eller släp, men om kraven är uppfyllda är det ändå tillåtet vid korta tillfälliga transporter.

Vid studentfirande och karnevaler hör det ofta till festligheterna att färdas i utsmyckade fordon av olika slag. På grund av regler ur säkerhetssynpunkt får man normalt sett inte färdas på flak eller släp. Men om kraven i Transportstyrelsens broschyr "Studentflak och karnevalståg - bjud på säker skjuts" är uppfyllda så är det ändå tillåtet vid korta tillfälliga transporter.

Tillfällig färd på flak eller släp

  • Man får endast ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara. Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Det har hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket.
  • Hållfasta skyddsräcken ska finnas. Höjden bör vara minst 110 centimeter. Kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.
  • Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Tänk på

  • Att säkerheten ökas om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Det har hänt att fordon har tippat för att alla har samlats på en sida av flaket.
  • Att kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.
  • Att planera färdvägen noga med hänsyn till strömförande ledningar, broar, miljözoner etc.
  • Att högsta hastigheten är 20 km/tim.
  • Att en "flakvärd" som inte själv är med och firar, kan vara till hjälp under färden och öka tryggheten.

Polisen ska meddelas

Det är viktigt att polisen känner till studentflaken och karnevalstågen, eftersom de ofta påverkar framkomligheten på vägar och gator. Det är också av största vikt att arrangemangen sker under ordnade och säkra former, så att ingen kommer till skada. Polisen ska därför i förväg meddelas om färdväg och tidpunkt. Samordna detta om flera fordon är inblandade. Ring 114 14 och beskriv ditt ärende så hjälper de dig vidare.

Källa

  • Polisen.se
  • Transportstyrelsen.se

Transportstyrelsens information om studentflak och karnevalståg


Information angående kommunens arbete med översvämningar

$
0
0

Vellinge kommuns arbete efter översvämningarna den 31 augusti 2014 fortsätter på flera fronter. Vi arbetar både med att utreda kommunens ansvar gentemot fastighetsägare och andra skadedrabbade och med att försöka förbättra systemen för att minska konsekvenserna om liknande regn skulle återkomma.

För dig med skadeståndskrav

Om ni drabbats av översvämning på ett sådant sätt att ni anser kommunen vara ansvarig bör ni skicka in en skadeståndsblankett. (PDF-dokument, 120 kB) Kommunen har hjälp av en konsult som dels analyserar översvämningarna för varje enskild fastighet, dels utför en sammanfattande rapport för hela förloppet. De enskilda rapporterna beräknas vara klara under sommaren. Kommunen bedömer att vi under augusti och september kommer att kunna skicka ut vår inställning till de skadeståndskrav som inkommit.

Kommunens åtgärder på dagvattensidan

Vid så kraftiga regn som den 31 augusti kan kommunens ledningsnät omöjligt räcka till. Istället handlar det till stor del om att utföra åtgärder så att även det vatten som inte hamnar i ledningsnätet förs till platser där det inte gör skada på fastigheter, egendom och spillvattennät.

Kommunen planerar att under juni anlägga två stycken låga jordvallar i östra Vellinge, vid Södervång respektive Eskilstorps kyrkby. Dessa skall förhindra att regnvatten från åkermark och landsbygd rinner in i bostadsområdena. Även vid Tofta planeras jord att läggas ut för att minska tillrinningen till bebyggt område. Efter att dessa vallar är byggda kommer vi att titta på om liknande åtgärder skall utföras på fler platser i kommunen.

Åtgärderna ovan kommer att positivt påverka dagvattensituationen i nordligaste Vellinge respektive i området söder om Centrum. I övrigt studeras åtgärder i området kring Vellinge IP. En konsult har kapacitetsberäknat ledningssystemet och gett några förslag på åtgärder som kan förbättra situationen för verksamheter och de boende i området. Dikena längs Hököpingevägen ges just nu ökad kapacitet. Övriga förslag studeras av kommunen för att se hur de kan genomföras praktiskt.

I Höllviken är dagvattenarbetena främst fokuserade kring Kronodalsområdet. Även här har fördröjningsåtgärder föreslagits av konsult. Kommunen hoppas kunna genomföra någon av dem redan under sommaren.

Kommunens åtgärder på spillvattensidan

Åtgärderna som beskrivits på dagvattensidan förbättrar även situationen på spillvattensidan då de medför minskat inläckage i spillvattennätet.

Kommunen har under våren satt in nya pumpar i de två mest kritiska pumpstationerna i Höllviken. Vi har därmed erhållit en kraftigt förbättrad kapacitet ut ur samhället. Åtgärder för att säkra 100 % kapacitet i huvudledningen ut ur Höllviken genomförs i juni.

På Kronodalsområdet genomför kommunen ett testprojekt där ett litet antal fastighetsägare erbjudits kommunala backventiler. I samband med detta har åtgärder utförts för att minska mängderna ovidkommande vatten från fastighetsmark till spillvattennätet. Detta arbetet har varit mycket lyckat, inte minst tack vare god hjälp från berörda fastighetsägare, och fortsätter vidare.

I Vellinge låg huvuddelen av de fastigheter som översvämmats av spillvatten längs ett stråk uppströms och nedströms huvudpumpstationen på Östergatan. Pumpstationen har setts över och är i gott skick. Ledningarna längs hela huvudstråket kommer att ses över innan sommaren för att säkerställa att kapaciteten är den maximala. Liknande kommer att göras från Vellinges andra huvudpumpstation på Vattentornsgatan.

Sammanfattning

Kommunen känner att vi är bättre rustade för kraftiga regn än vad som var fallet förra sommaren. Arbetet med att förbättra kapaciteten är och ska vara långsiktigt men vi har ändå tagit till akutåtgärder för att redan nu få effekter. Vi har tittat över behoven i några av de områden vi bedömt vara värst drabbade och går nu vidare med fler områden samt med vilka konsultförslag som ska leda till praktiska åtgärder. Kommunen tar gärna emot frågor och synpunkter i ämnet.

​Bättre utsikter för Vellinge kommun

$
0
0

I sommar byter Vellinge infartskylten – och devisen som står på den. Vellinge kommuns nya devis är "Vellinge kommun – bättre utsikter".

- Vellinge kommun är inte en kommun som alla andra - vi vill ge "Bättre utsikter". Vi är en kommun som ligger i framkant och som sticker ut på många sätt. Med devisen "Bättre utsikter" vill vi förmedla en unik natur i ett fantastiskt läge och en känsla av framtidstro. Vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar för invånare, företagare och besökare och vi strävar hela tiden efter att bli lite bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Vellinges infartsskylt vid motorvägen från Malmö är rikskänd – på gott och ont. Den har blivit en symbol för kommunen. Många invånare gillar den, andra förstår den inte och en del gillar den inte.

Allting har sin tid och nu ska skylten bytas mot en ny med ett nytt budskap, en devis. Den nya devisen ska på ett bättre sätt knyta ihop det Vellinge kommun står för och det arbete vi gör för våra invånare. - Vi tycker att vi på många sätt skapar goda förutsättningar för människor att leva och verka, säger kommunikationschef Mats Adolfsson.

Bättre utsikter

Med "Bättre utsikter" markerar vi Vellinge som en bra kommun att bo och verka i. Vi ligger lite i framkant och ger därmed också medborgarna lite bättre förutsättningar. Till exempel när det gäller våra skolor, näringslivsklimatet och mycket annat. Bättre utsikter kan och bör också naturligtvis syfta på vår fantastiska natur: Utsikten över sundet, Ljungen, Naturum på Strandbaden, och mycket annat.

Attraktiv boendekommun

För Vellinge kommun är det viktigt att vara en attraktiv boendekommun som lockar till sig nya invånare som säkrar kommunens framtid och stärker skatteintäkterna. Allt för att kommunen ska fortsätta att utvecklas och ge god service till invånarna.

- Med en kommunal service som levererar hög kvalitet till en rimlig kostnad skapar vi goda ambassadörer bland medborgare, vilket i sin tur attraherar potentiella invånare som ännu inte bor i vår kommun, säger kommundirektör Charlotte Unosson.

Sveriges bästa skola, naturen, läget och näringslivet

Under våren har vi identifierat områden som attraherar nya invånare. De fyra delar som gör Vellinge kommun unikt och lockar människor att flytta hit, besöka oss eller starta företag här är: skolan, naturen, läget och näringslivet.

Arbetet går nu vidare med att på en rad olika sätt synliggöra det Vellinge har att erbjuda inom dessa områden. Kommunikationen lovar aldrig mer än vad verksamheten levererar.

Framsteg i dialog om streethockey

$
0
0

Kommunen har haft en ännu ett bra möte med flera streethockeyspelande ungdomar. Planen vid Ängdalaskolan är sedan en tid i ett sådant skick att den går att spela streethockey på.

Även Kronodalsplanen är sopad och i spelbart skick.

– Mötet med ungdomarna var väldigt konstruktivt. Vi kom bland annat överrens om att de som deltog på mötet skulle göra sitt bästa för att sprida information om att det är viktigt att försöka hålla en rimlig ljudnivå under spelets gång. Till exempel är det inte så bra att spela hög musik. Kan vi undvika det är mycket vunnet, säger Lisa Sundgren, stadsträdgårdsmästare.

Kommunens miljöenhet kommer att mäta ljudnivåerna från streethockeyspelandet på Ängdala.

Läs mer om streethockey.

Hundägare? Detta gäller för dig och din hund

$
0
0

Som hundägare är det viktigt att ta reda på vad som gäller för hundar i Vellinge kommun. När ska hunden vara kopplad? När får du gå med hunden på stranden? Svaret hittar du i de allra flesta fall på Vellinge.se.

Då och då får kommunen in synpunkter på lösspringande hundar. Det är viktigt att du som hundägare håller hunden kopplad när den ska vara det, enligt de regler och föreskrifter som finns. Hundar ska vara kopplade bland annat dels för att skapa en trygg och säker miljö för alla invånare, men också för att hunden inte ska jaga vilt.

Läs mer om regler för hundar i Vellinge kommun.

Välkommen till Skanör-Falsterbo matfestival

$
0
0

Skanör-Falsterbo matfestival hålls den 29, 30, 31 maj. Ta chansen att upptäcka nya smaker, dofter och matupplevelser i en fantastisk miljö.

logo-2015

Det kostar inget att besöka festivalen, du betalar bara för maten du vill äta eller ta med hem. Varmt välkommen till årets mat-happening i Skanör Falsterbo.

Läs mer på Skanör-Falsterbo matfestivals webbplats.

Ändrade öppettider för sjötrafik genom Falsterbokanalen 4-12 juli

$
0
0

4-12 juli ändras de tider som bron över Falsterbokanalen är uppe för att släppa förbi båtar.

Kanalen kommer vid behov att öppnas för sjötrafik på dessa klockslag:

  • 06:00
  • 07:00
  • 10:00
  • 13:00
  • 15:00
  • 19:00
  • 21:00
  • 22:00

Övriga tider är bron öppen för vägtrafik, det vill säga att kanalen är stängd för sjötrafik.

Ändringen av öppettiderna beror på att det är en trafikintensiv vecka på grund av bland annat Falsterbo Horse Show.

Återställning efter fibergrävning

$
0
0

Det har nu gått drygt ett år sedan Vellinge stadsnät började gräva och nio månader sedan vi anslöt de första kunderna mot nätet. Vi har grävt i ett rasande tempo och anslutit cirka 2 500 villor och företag.

Man beräknar att ett område normalt tar 3-4 månader från grävstart till att alla är inkopplade. Därefter kommer återställningen. Det är ett antal parametrar som styr och tyvärr tror många att återställning sker inom två veckor från att det är grävt "på min gata". När det gäller återställning av asfalt och grönytor, både på gata och inne i trädgård, så sker det först när hela området är klart för att göra det mer hanterbart.

Under tiden vägar står öppna i väntan på asfaltering så är det entreprenörens ansvar att hålla rent och fylla på håligheter. En del spritt grus får man leva med, men större håligheter får ni gärna anmäla via 040-42 58 60 eller info@vesab.se.

Vi hoppas på er förståelse att detta är ett stort projekt och att återställningen tar lite tid. Det är glädjande att se så stort intresse i alla delar av kommunen.


Extraföreställning av musikalen Peter Pan 28 maj

$
0
0

På mångas begäran blir det en extra föreställning med musikalgruppen Rampljus föreställning Peter Pan. Välkomna till Vellinge Konserthus torsdag 28 maj kl.19. Fri entré!

Musikalen Peter Pan med musikalgruppen Rampljus

I december kommer Pågatåget

$
0
0

Ombyggnaden inför öppnadet av persontrafik på tågsträckan Trelleborgsbanan är nu i full gång. Kommunens två stationer byggs i Västra Ingelstad och Östra Grevie. Invigning av stationerna sker den 12 december 2015. Den ordinarie trafiken rullar från den 13 december.

Själva stationerna får plattformar med väderskydd.Ny väg och järnvägsbro i Västra Ingelstad

En etapp i Västra Ingelstad med ombyggda vägar och järnvägsbro är gjord.

Nu fortsätter arbetet med nybyggnad av vägar, ramper, pendlarparkeringar, grönområden och stationsområden i både Västra Ingelstad och Östra Grevie.

Västra Ingelstads blivande stationsområde

Stationsområdet i Västra Ingelstad februari 2015.

Påbörjat stationsbygge Östra Grevie

Stationsområdet i Östra Grevie februari 2015.

vägbygge i stationsområdet Östra Grevie

Stationsområdet i Östra Grevie maj 2015.

Du kan följa arbetet med Trelleborgsbanan på Trafikverkets webbplats.

Gator vid järnvägen stängs av 24 april 2015

Skånetrafikens webbplats finns information om Pågatåg på sträckan.

Viktigt samhällsbyggnadsprojekt

Kommunens satsning på att skapa två nya pågatågsstationer i de två orterna i öster är ett viktigt steg i kommunen samhällsbyggnadsstrategi för att både utveckla hållbar kollektivtrafik och tillskapa bostäder i låg skala och lantlig miljö. Enligt översiktsplanen kan befolkningen i Västra Ingelstad på sikt öka till ca 3 500 personer och i Östra Grevie till cirka 1 500 personer vilket möjliggör utbyggd service på orten.

Stationsmiljö byggs

I anslutning till tunneln kommer - på järnvägens östra sida - en stationsmiljö med plattform, väderskydd, angöring, cykel- och bilparkering med mera att byggas i princip enligt skiss, se bilaga 1 (PDF-dokument, 6,2 MB).

Under våren 2015 kommer kommunala villatomter att säljas utmed Stationsvägen mellan vård- och omsorgsboendet Månstorps ängar och stationen.

Många nya bostäder

På sikt kan en utbyggnad av ett hundratal bostäder i varierad form om 1-2 våningar att ske nordost om Månstorps ängar enligt gällande detaljplan, se bilaga 2 (Image-dokument, 3,1 MB) och 3 (PDF-dokument, 4,6 MB). Under våren 2015 kommer kommunägd mark att erbjudas till byggare via så kallad markanvsining. På denna mark i området vid Västra Ingelstads station planeras 15-20 radhus att uppföras.

I Östra Grevie

Hela omdaningen av området närmast Trelleborgsbanan med nya planskilda vägar, grönområden och själva stationsområdet inklusive perronger, ramper, entréområden och pendlarparkeringar byggs utifrån gällande de gällande detaljplanerna. Stor kraft har lagts under hela plan- och projekteringsprocessen för att skapa områden med rätt skala och god gestaltning som passar in och förhöjer identiteten och ger nya kvaliteter till byn. Det planeras för ett stort antal nya bostäder planeras och arkeologiska undersökningar pågår. Byggandet i Östra Grevie följer den gällande detaljplanen.

Ö Grevie norr (PDF-dokument, 3,4 MB),

Ö Grevie mellan (PDF-dokument, 5,0 MB)

Ö Grevie söder (PDF-dokument, 4,7 MB).

Tidigare information om byggandet: Läs om när järnvägsbron i Västra Ingelstad kom på plats.

Beslut från kommunstyrelsen den 26 maj

$
0
0

Här hittar du en sammanfattning av besluten som togs under mötet. När protokollet justerats läggs det ut i sin helhet. I det finner du även fler eventuella reservationer och liknande.

Kommundirektören informerar

- Information om förvaltningens arbete och andra aktuella frågor - Charlotte Unosson, kommundirektör

- Information om de kommunala bolagens verksamhet 2015 och planerad verksamhett 2016-2018

- Anders Larsson VD Vellingebostäder (30 min)

- Kenneth Lind VD Vellinge stadsnät (30 min)

- Information om avtalet med Serkon - Åke Grönvall, ekonomidirektör ( 10 min)

- Information om meetings - Eva Lundbladh, verksamhetschef (10 min)

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna den lämnade informationen och lägga den till handlingarna.

Meddelande

a) Ärendelista för kommunstyrelsen finns på Vellinge kommuns hemsida

b) Kurser och konferenser för förtroendevalda - finns i pärm på sammanträdet

c) Pensionsmedelsförvaltning i Vellinge kommun, april 2015, inkom 2015-05-12

d) Placerade medel pensionsmedelsförvaltning 2015-04-30, inkom 2015-05-12

e) Vellinge kommuns koncernbank 2015-04-30,
inkom 2015-05-12

f) Kommunassurans Syd Försäkrings AB - Redogörelse för premieåterbäring avseende år 2014 för direktplacerad kommuns hos KSFAB, inkom 2015-05-15, dnr 2015/332

g) Sydvatten - årsredovisning 2014 - dnr 2015/289, finns tillgänglig på kommunförvaltningen

h) Konkurrensverket - Formell underrättelse från Europeiska kommissionen, inkom 2015-05-05, dnr 2014/345

i) Avtal mellan Vellinge kommun och Serkon i Vellinge AB - avseende ekonomi- och löneadministrativa tjänster, inkom 2015-04-29, dnr 2014/733

j) Statskontoret - Ny rapport om kommunal utjämning - delmodellen förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet - förslag till uppdateringar, inkom 2015-04-21 dnr 2015/273, rapporten finns tillgänglig på kommunförvaltningen

k) Svea Hovrätt, mark- och miljödomstolen - dom i överklagat avgörande angående detaljplan för del av fastigheterna Vellinge 38:7, 58:2 m fl Almhaga Vellinge väster, inkom 2015-04-20

l) Region Skåne - Information om att Öresundssamarbetet går in i en ny fas, inkom 2015-05-07

m) SKL Cirkulär 15:13 - Ny lag om sprängämnesprekursorer, inkom 2015-04-21, dnr 2014/744

n) SKL Cirkulär 15:14 - Vårpropositionen och vårändringsbudgeten för år 2015, inkom 2015-04-17, dnr 2014/744

o) SKL Cirkulär 15:16 - Övergångsbestämmelser för lärare och förskollärare som saknar legitimation upphör den 30 juni 2015, inkom 2015-05-13, dnr 2014/744

p) SKL Cirkulär 15:15 - Budgetförutsättningar för åren 2015-2018, inkom 2015-05-04, dnr 2014/744

q) SKL - Sammanträdesplan för 2016, inkom 2015-04-30, dnr 2014/744

r) Protokollsutdrag Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-07,
§ 80 - Tertialuppföljning 30 april 2015

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna den lämnade informationen och lägger den till handlingarna.

Redovisning av delegeringsbeslut till kommunstyrelsen 2015

Kommunstyrelsen har överlåtit viss beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän enligt kommunstyrelsens delegeringsordning, beslutad 2015-01-13. Beslut tagna på delegation ska redovisas för kommunstyrelsen. Redovisningen innebär inte att kommunstyrelsen kan ompröva eller fastställa besluten, utan fyller funktionen att besluten vinner laga kraft. Det står kommunstyrelsen fritt att återkalla delegeringen.
I redovisningen ska ärendemening, vilket beslut som fattats, vem som fattat beslutet samt tidpunkt finnas med.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna informationen om fattade delegeringsbeslut och lägger den till handlingarna.

Vellinge kommun tertialuppföljning per den 30 april 2015

Kommunförvaltningen har upprättat förslag på tertialuppföljning 30 april 2015.

Måluppfyllelsen för det kommunövergripande styrkortet uppgår till 64 % och för kommunstyrelsens och nämndernas styrkort uppgår måluppfyllelsen till 85 %, samtliga finansiella mål uppnås.

Bedömningen är att Vellinge kommun uppnår god ekonomisk hushållning under 2015 i enlighet med kommunfullmäktiges mål.

Följande finansiella poster påverkar årsprognosen

Skatteintäkterna - 8,4 mkr
Lägre finansiella kostnader +7,8 mkr
Aktieägartillskott +5,4 mkr

Verksamhetensnettokostnader

Återbetalning AFA-premier +7,5 mkr
Kommunstyrelsen -2,7 mkr,
Avgångsvederlag, Införandet av Meetings

Utbildningsnämnden - 2,8 mkr,
Fler utbetalda presationer - 6,2 mkr
Tilläggsbelopp -2,3 mkr
Lokalhyror och övrigt + 4,8 mkr

Omsorgsnämnden

Vård och omsorg + 8,9 mkr varav 7,3 mkr hemtjänst
HVB-hem ensamkommandebarn - 8,4 mkr

De kommunala bolagen visar en resultatprognos på Vellinge koncern AB - 3,0 mkr, Vellingebostäder AB 6,8 mkr, Vellinge Exploatering AB 15,5 mkr samt

Vellinge Stadsnät AB 31,8 mkr.

De positiva resultaten beror dels på övergång till komponetavskrivning, resultaten genererar kassaflöde för att finansera investeringarna.

Utbyggnadstakten i Vellinge Stadsnät AB av fibernätet i kommunen genererar ökade anslutningsavgifter.

Investeringsprognosen för 2015 uppgår till 136,7 mkr, vilket är 30,1 mkr lägre än budgeterat.

Den lägre investeringstakten beror bl a på längre projekteringstider inom b la VA.

Nämnden för gemensam medborgarservice föreslår att omfördela 2,0 mkr, av budgeterade 7,0 mkr, från utbyggnationen av dagvatten näset till utbyggnation av dagvatten i Västra Ingestad.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna Nämnden för gemensam medborgarservice förslag att omfördela 2,0 mkr, av budgeterade 7,0 mkr, från utbyggnationen av dagvatten näset till utbyggnation av dagvatten i Västra Ingestad.

2. Föreslår kommunfullmäktige att godkänna tertialuppföljningen per den 30 april 2015 för Vellinge kommun.

Avtal med Trelleborgs kommun inom krisberedskap och informationssäkerhet

Vellinge kommuns säkerhetschef slutade sin anställning hos Vellinge kommun i slutet på januari 2015. Mot bakgrund av det, samt parallell planering för en ny polisorganisation, har det gjorts en översyn av krisberedskap- trygghet- och säkerhetsarbetet i Vellinge kommun för att effektivisera, anpassa och förstärka organisationen. Kommunerna Vellinge och Trelleborg har redan ett "Avtal om samverkan inom Räddningstjänsten mellan Trelleborgs kommun och Vellinge kommun". Som ett led i att upprätthålla en hög ambitionsnivå inom det kommunala ansvarsområdet för krisberedskap och säkerhet samt utveckla ett mer effektivt arbete, föreslås samordna uppdraget med Trelleborg och teckna ett nytt avtal som avser:

• Krisberedskap

• Informationssäkerhet

• Personuppgiftslagen (PuL)

• Säkerhetsskydd

Detta innebär att Trelleborgs kommun säkerhetschef tar rollen som säkerhetschef i Vellinge i de delar som avtalet omfattar.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna upprättat samverkansavtal inom krisberedskap, informationssäkerhet, Pul samt säkerhetsskydd mellan Trelleborgs kommun och Vellinge kommun.

Krisledningsplan 2015 - 2018 Vellinge kommun

Överenskommelse mellan MSB och SKL 2013-05-17 om kommunernas krisberedskap, SKL 12/6159 och

MSB 2012-5541.

Överenskommelsen ovan reglerar kommunernas ersättning för de uppgifter kommunerna har enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH).

Överenskommelsen preciserar vidare statens förväntningar på hur uppgifterna ska genomföras i form av målbeskrivningar och riktlinjer för hur verksamhet och ersättning ska följas upp.

I överenskommelsen står bland annat att "kommunen ska, med beaktande av risk- och sårbarhetsanalysen, för varje ny mandatperiod fastställa en plan för hur de ska hantera extraordinära händelser.

"Bilagda dokument "Krisledningsplan Vellinge 2015-2018." utgör denna plan.

Detta innebär att Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun, tar rollen som säkerhetschef i Vellinge i de delar som avtalet om samverkan inom krisberedskap, informationssäkerhet, PuL samt säkerhetsskydd mellan kommunerna Vellinge och Trelleborg omfattar.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna krisledningsplan för Vellinge kommun 2015-2018

Tjänsteman i beredskap (TiB) i kommunerna Trelleborg, Vellinge och Skurup

I enlighet med avtalet inom krisberedskap, informationssäkerhet, PuL samt säkerhetsskydd mellan kommunerna Vellinge och Trelleborg (dnr. KS 2015/87) föreslår säkerhetschefen i Trelleborg inrätta TiB funktionen för Vellinge kommun under 2015.

Förslaget som presenteras är att vakthavande brandingenjör (VBI) blir utsedd till kommunens TiB (tjänsteman i beredskap). Denna grupp med ingenjörer tjänstgör 24/7, och har genom den kommunövergripande Räddningstjänsten god kunskap om de tre kommunerna. Att vara TiB innebär att man är nåbar alla tider på dygnet och att man omedelbart kan träda i tjänst eller aktivera de delar av kommunens organisation för att kunna hantera en kris eller uppkommen situation, något vakthavande brandingenjör redan är och gör inom ramen för den kommunala Räddningstjänsten. TiB ska framför allt kontaktas vid händelser som berör kommunen eller vid händelser som kan komma att få långtgående konsekvenser. Det kan röra sig om större el- eller teleavbrott, översvämningar, radioaktiva utsläpp eller andra händelser som kan resultera i samhällsstörningar. Här ingår även att kunna aktivera kommunernas gemensamma krisstöd. Efter larm gör TiB en första bedömning av läget och samlar in fakta. Om/när det behövs kallar TiB in tillräckligt antal personer ur krishanteringsorganisationen.

Kommunstyrelsen beslutade

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

1. Ställa sig positiva till att inrätta en TiB (tjänsteman i beredskap) i Vellinge kommun.

Revidering av kommunstyrelsens delegeringsordning

Med anledning av beslut om att ingå i avtalet med Trelleborgs kommun om inom krisberedskap, informationssäkerhet, Pul samt säkerhetsskydd och därtill även nya roller inom säkerhet behöver ändringar göras i kommunstyrelsens delegeringsordning.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Anta uppdaterad delegeringsordning för kommunstyrelsen.

Familjecentral

En familjecentral är en hälsofrämjande mötesplats för blivande föräldrar och barnfamiljer med barn i åldern 0-6 år. För att få kallas familjecentral ska fyra basverksamheter vara representerade och samlokaliserade, dessa är mödrahälsovård (MVC), barnhälsovård (BVC), socialtjänst och öppen förskola. Verksamheten bedrivs således i samverkan mellan olika huvudmän.

Sammanfattningsvis görs bedömning att det finns övervägande fördelar avseende att bilda en familjecentral i Vellinge kommun. Dock kommer ev. bildande av sådan verksamhet innebära ökade kostnader för Omsorgsnämnden och Utbildningsnämnden. Det föreslås att beslut fattas att bilda en familjecentral under förutsättning att erforderliga medel till sådan verksamhet anslås.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Ställa sig positiva till att ingå samverkan för att bilda en familjecentral i Vellinge kommun

2. Underteckna erforderliga avtal

3. Kostnaderna för familjecentral ska beaktas i budgetprocessen 2016.

Informationssäkerhetspolicy

Som en del i Vellinge kommuns IT-strategi som antogs 2012 så framgår det att ett av målen är att se över styrdokument och policys. Ett av få mål som kvarstår i IT-strategin var att under 2014 arbeta fram en ny version på IT-policys för organisationen.

Nya IT-policys är nu framtagna och ersätter tidigare IT-policys.

Vellinge kommun har 2015 ingått avtal om att köpa säkerhetstjänster från Trelleborgs kommun därigenom har en informationssäkerhetssamordnare säkrats genom detta avtal.

Uppdraget som informationssäkerhetssamordnaren har, framgår i detta avtal samt i Informationssäkerhetspolicyn.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Anta Vellinge kommuns nya Informationssäkerhetspolicy och dess instruktioner.

Förändring av skolpeng från och med 1 juli 2015

Utbildningsnämnden beslutade 2015-03-23 Un § 32 om förändring av nuvarande organisation av elevhälsa och tilläggsbelopp. Dessa förändringar påverkar gällande grundbelopp för verksamheterna 2015 varför den av kommunfullmäktige fastställda prislistan för 2015 behöver revideras.

Den nya prislistan ska gälla från och med den 1 juli 2015.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Fastställa upprättat förslag till skolpeng och interkommunal ersättning för pedagogisk verksamhet
från och med den 1 juli 2015

Planbesked för Höllviken 11:121, Tallvägen

Begäran om planbesked för Höllviken 11:121 har inkommit 2015-02-18. Del av fastigheten är idag planlagd för natur/lek. Sökanden önskar att detta tas bort i detaljplanen och att marken övergår till kvartersmark. Frågan har varit föremål för rättslig prövning i samband med ändring av planen och kommunen har inte ändrat ståndpunkt när det gäller vikten av att behålla detta planlagda naturområde. Tillväxtavdelningen bedömer att det ej är lämpligt att ompröva kommunens tidigare beslut.

Planavgiften föreslås reduceras till 5 550 kronor.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Som planbesked meddela att detaljplan inte upprättas för Höllviken 11:121.
2. Avgiften för detta planbesked är 5 550 kronor.

Planbesked för del av Stora Hammar 6:2, öster om Toppen-området

Begäran om planbesked har 2015-02-19 inkommit med önskan att ny detaljplan upprättas för möjliggörande av etablering av handelsbyggnad på området öster om ToppenGallerian (del av Stora Hammar 6:2). Se bifogad tjänsteskrivelse med bilagor.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Som planbesked meddela att detaljplan får upprättas i enlighet med tjänsteskrivelse.

Tillsynsmän för Skanör och Falsterbo utmarker i Vellinge kommun samt deras arbetsuppgifter gällande tillsynen mm

Vellinge kommun i samarbete med Skanör och Falsterbo Viltvårdsförening föreslår att 3 stycken tillsynsmän utses för tillsyn över Skanör och Falsterbo utmarker:
* Joel Sandler, mark- och exploateringsingenjör, Tillväxtavdelningen
* Leif Carlsson, ordförande, Skanör och Falsterbo Viltvårdsförening
* Lars Persson, vice ordförande, Skanör och Falsterbo Viltvårdsförening.
Arbetsuppgifterna föreslås bestå av bland annat kontroll av jägare och hundägare och tillsyn av Skanör och Falsterbo utmarker som jaktområde, se bifogad tjänsteskrivelse.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Utse Joel Sandler, Leif Carlsson och Lars Persson som tillsynsmän över Skanör och Falsterbo utmarker i Vellinge kommun.

2. Godkänna de arbetsuppgifter gällande tillsynen som nämns i tjänsteskrivelsen.

Utvecklingsstrategi delprojekt Stadsmiljöprogram (Ett attraktivare och mer levande centrum)

För att konkretisera och genomföra översiktsplanens mål har en utvecklingsstrategi tagits fram. Centrumutvecklingsprojektet "Stadsmiljöprogram för levande centrum" innehåller strukturplaner för Vellinge, Höllviken och Skanör som tydligt redovisar geografiska områden och stråk där fysiska åtgärder ska prioriteras och genomföras samt vilka åtgärder som först ska konkretiseras för att utveckla och stärka orternas attraktionskraft och gynna positiv utveckling i de befintliga centrumen.
Stadsmiljöprogrammet för levande centrum beskriver de långsiktiga målen och ambitionerna att skapa ett levande centrum. I handlingsplanen redogörs för det konkreta arbetet på kort och mellanlång sikt genom formulerade kostnadsuppskattade aktiviteter, se bilaga 1.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Anta handlingsplan för Utvecklingsstrategi - delprojekt Centrumutveckling - Stadsmiljöprogram för levande centrum innehållande prioriteringar, tidplaner och finansieringslösningar.

Utvecklingsstrategi delprojekt Centrumutvecklingsprogram (Ett attraktivare och mer levande centrum)

Projektets huvudmål är att stimulera tillväxt i våra tre centrumbildningar (Vellinge, Handelsplats Höllviken, Skanör-Falsterbo) och initiera samverkansformer mellan handels/serviceföretag, fastighetsägare och kommunen.

Delprojektet innehåller fem delmål att arbeta med för att uppnå huvudmålet.

- Delmål 1: Starta centrumföreningar som skall fungera som en samverkanspart på de olika orterna i framtiden.

- Delmål 2: Identifiera två återkommande aktiviteter per år och per centrum som präglas av ortens karaktär.

Delmål 3: Ta fram aktiva metoder för att mäta tillväxt (t.ex. omsättning, kundflöde m.m.)

- Delmål 4: Ta fram ett första utkast till ett skyltprogram (i samarbete med Miljö och Byggavdelningen, IT- och kommunikationsavdelningen)

- Delmål 5: Ta fram (i samarbete med IT-avdelningen) en plan för "wi-fi" på fördefinierade platser i Vellinge kommun.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Anta handlingsplan för Utvecklingsstrategi - delprojekt Centrumutveckling – konceptutveckling och samverkan (Ett attraktivare och mer levande centrum) innehållande prioriteringar, tidsplaner och finansieringslösningar samt budget.

Lokal överenskommelse mellan kommunen och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten

För att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten tillsatte regeringen i december 2014 en delegation (DUA – Dellegationen för unga till arbete) som aktivt ska arbeta för att få till stånd samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedling. En lokal överenskommelse mellan kommun och Arbetsförmedling skapar en plattform för samverkan kring ungdomsarbetslösheten. En lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen gör det också möjligt för kommunen att ansöka om och få del av de medel som i vårändringsbudgeten föreslås för att främja lokal samverkan och för utbildningskontrakt. Första steget mot en överenskommelse är att kommunen och Arbetsförmedlingen tecknar en gemensam avsiktsförklaring.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Tillsammans med Arbetsförmedlingen teckna en gemensam avsiktsförklaring samt teckna överenskommelse om samverkan avseende arbetslösa unga.

Förändring av maxtaxan från och med den 1 juli 2015

Regeringen har beslutat om en förändring av förordning (2001:160) om statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskolan och fritidshemmet. Förändringen innebär att inkomstaket indexeras och höjs till 42 890 kr från och med den 1 juli 2015. De gällande procentsatserna för beräkning av månadsavgiften förändras inte.

Kommunstyrelsen beslutade

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

1. Fastställa inkomsttaket till 42 890 kr från och med den
1 juli 2015.

Utredningar vägföreningar, vägsamfälligheter och samfällighetsföreningar

Nämnden för gemensam beslutade 2012-02-13 att utreda alternativa driftsformer och andra metoder för att stödja vägsamfällighetsföreningarna i framtiden, samt att ta fram riktlinjer för huvudmannaskap i nya detaljplaner. Utredningen, samrådsredogörelse och kompletterande PM redovisas nu.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna utredningen Vägföreningar, vägsamfälligheter och samfällighetsföreningar med kompletterande PM

2. Arbeta vidare enligt alternativ 3 - bidragen förändras - omfattningen av det, fastställs i kommande budgetprocess

3. I övrigt arbeta vidare enligt nedan

a) I nya detaljplaner ska huvudmannaskapet som huvudregel fördelas enligt praxis i området och enligt principen att kommunen ska ha huvudmannaskapet för belysnings-, vatten- och spillvattenanläggningar samt huvudledningar för dagvatten på allmän platsmark. Om nya stora grönområden skapas, typ skötselområdena enligt 25-årsavtalen, i de nya detaljplanerna ska huvudmannaskapet bli kommunalt. Vid större exploateringar prövas huvudmannaskapet från fall till fall.

b) Individuella beslut fattas avseende framtida hantering av de skötselområden som idag omfattas av 25-årsavtalen i samband med respektive avtals upphörande.

Antagande av detaljplan för Skanörs centrum, Etapp 1, ICA mm

Detaljplanen är första etappen i omvandlingen av Skanörs centrum. Utställning har ägt rum under januari-februari 2014. Inkomna yttranden har sammanställts i ett utlåtande. Mindre justeringar har gjorts inför antagandet, bland annat har Alabuskekärret helt utgått och busshållplatsens läge har flyttats något västerut. Utformningen av torget och parkeringsytan har utvecklats samt en ny cykelväg har införts utmed Falsterbovägen.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Anta detaljplan för Skanörs Centrum, etapp 1, ICA mm.

Riktlinjer för markanvisningar i Vellinge kommun

Enligt lag (SFS 2014:899) ska kommuner med tillväxt anta riktlinjer för kommunala markanvisningar. Riktlinjerna för markanvisning beskriver principer för hur Vellinge kommun tillämpar direktanvisning och markanvisningstävlingar för tilldelning av kommunalägd mark.
Förslag till riktlinjer, bilaga 1.

Kommunstyrelsen beslutade

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

1. Anta riktlinjer för markanvisning av kommunal mark i Vellinge kommun.

2. Uppdra åt enheten för Plan och exploatering att vidareutveckla riktlinjerna och återrapportera ärendet i december 2015

Svar på motion om projekt Häst (MP)

Motionen handlar om att ett övergripande projekt där möjligheterna att använda häst inom kommunens olika områden belyses. Miljöpartiet de gröna föreslår besluta att genomföra ett projekt med fokus på hur kommunen ytterligare kan utveckla möjligheterna med hur hästen kan vara en del av kommunens olika områden.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Avslå motionen

Svar på motion om hjälp Falsterbonäsets Livräddare så att de kan bli fler (NLV)

Motionen handlar om att bevakning av livräddare ska ske på fler stränder i kommunen än på Skanörs havsbad.

Nya Listan i Vellinge föreslår fullmäktige beslutaen utredning påbörjas för att undersöka de möjligheter kommunen har att understödja Falsterbonäsets Livräddare genom samarbete och ekonomiskt utökat stöd, så att dessa kan etablera sig också i Falsterbo, Ljunghusen och Kämpinge, (Höllviken). Önskvärt är att detta är klart till sommaren 2015.

Kommunstyrelsen beslutade

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

1. Anse motionen besvarad

Svar på motion om utökad bevakning på kommunens stränder för Falsterbonäsets Livräddare (FP)

Motionen handlar bland annat om att utöka bevakningen av utbildade livräddare på kommunens stränder och att söka om att få utmärkelsen Blå Flagg på kommunens stränder.

Folkpartiet liberalerna föreslår fullmäktige besluta

- att Falsterbonästets Livräddare ska finnas på Strandbaden, Höllviken och Kämpingestrand

- att samtliga stränder ska ha så kallad Blå Flagg

- att Livräddarna ska ha lämpligt boende och ha tillgång till lämplig utrustning, bland annat livräddartorn, båtar med mera.

Kommunstyrelsen beslutade

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

1. Anse motionen besvarad.

Driftstörning åtgärdad

$
0
0

Det tekniska fel som gjorde att det var svårt att nå delar kommunens verksamheter via mejl och telefon är nu åtgärdat.

Inkoppling av VA till Krattvägen i Östra Grevie

$
0
0

Ledningsarbetena vid Krattvägen är nu helt färdigställda. Under måndag-tisdag spolas ledningarna, därefter tar kommunen ut ett vattenprov. Så fort det är godkänt kommer anläggningen att anses godkänd och inkoppling kan då utföras. Mer information kommer snart att utsändas i brev till berörda hushåll.

Viewing all 1354 articles
Browse latest View live