Vellinge är åter igen årets skolkommun. Det är tredje året i rad nu som Vellinge toppar Lärarförbundets rankning över svenska skolkommuner. På andra plats kommer Varberg och på tredje plats Båstad.
- Priset är till våra professionella medarbetare, lärare, förskollärare, fritidspedagoger och rektorer, säger Martin Persson, utbildningschef i Vellinge kommun.
Resultatet från årets rankning presenterades på måndagsmorgonen, och en inspelning från prisutdelningen går att se här.
Lärarförbundets årliga rankning syftar till att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolorna. Rankningen firar i år 15 år - och Vellinge har hamnat på första plats fyra gånger: 2012, 2014, 2015 och 2016.
- Detta är alla våra duktiga lärare och elevers pris. Vårt kunskapsfokus lägger grunden för framgångarna. Nu ska vi analysera rankingen så att vi kan bli ännu bättre, säger Gustav Schyllert (M), orförande för utbildningsnämnden i Vellinge. .
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand gratulerar Vellinge i ett pressmeddelande:
- Jag vill framföra mina varmaste gratulationer till alla lärare, skolledare, elever och andra som arbetar med skolan i Vellinge. Det är uppenbart att ett gediget strategiskt arbete och fokus på skolutveckling ligger bakom förstaplaceringen, säger hon.
Martin Persson tycker att det är roligt att Vellinge än en gång uppskattas och toppar listan, men är trots det inte enbart nöjd.
-Vellinge har en långsiktig satsning och prioritering på förskola och skola. Det ger än en gång utmärkelsen Sveriges bästa skolkommun. Stärkande, men jag är inte nöjd förrän samtliga åk 9 elever blir behöriga till gymnasieskolan. Där är vi inte riktigt ännu, säger han.
Varje år utser Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommuner. Rankningen bygger på 13 olika kriterier:
- Resurser till undervisningen.
- Utbildade lärare.
- Lärartäthet.
- Friska lärare.
- Lärarlöner.
- Kommunen som avtalspart.
- Andel barn i förskola.
- Betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9.
- Betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, Likvärdighetsindex.
- Andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9.
- Andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till Likvärdighetsindex.
- Andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år.
- Andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.
Hela årets rankning går att ta del av här.
På bilden: Jessica Öberg från Lärarförbundet i Vellinge, Ester Alavei, biträdande utbildningschef, Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande, Gustav Schyllert (M), ordförande i utbildningsnämnden i Vellinge och Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.