Här kan du ta del av de vanligaste frågorna och svaren om ensamkommande barn.
Vilka är ensamkommande barn?
Ett ensamkommande barn är en person som är under 18 år och som vid ankomsten till Sverige är skild från båda sina föräldrar eller någon annan vuxen person som får anses ha trätt i föräldrarnas ställe, eller som efter ankomsten står utan sådan ställföreträdare.
Hur många ensamkommande barn tar Vellinge kommun emot?
Svar: Hittills har Vellinge tagit emot strax över 100 ensamkommande barn. Antalet barn ökar just nu varje vecka. I nuläget tar kommunen emot cirka 3-4 barn varje vecka. Vellinge tar också emot barn tillfälligt i så kallade transitboenden. De som tillfälligt bor där slussas vidare till andra boendeformer i eller utanför Vellinge kommun.
Hur många av dessa barn/ungdomar bor i kommunen?
Svar: 22 procent bor i kommunen. Resten bor i andra delar av Sverige, bland annat i familjehem och i HVB-hem. (Hem för vård och boende. )
Hur många hem för ensamkommande barn finns i Vellinge?
Svar: I dagsläget finns ett hem för ensamkommande barn på Flommen i Falsterbo. Just nu planeras det för ett hem i Gessie, ett på Södervång och ett på Stora Hammar. Utöver det tillkommer att antal familjehem.
Är boendet i Västra Ingelstad bevakat av väktare?
Svar: Det finns en vakt på kvällar och nätter mellan kl. 18.00–08.00. Detta är helt normala rutiner när man har så många personer boende på en plats och det är till för att erbjuda säkerhet för alla.
Hur fungerar ett hem för ensamkommande barn?
Svar: Ett HVB (HVB står för hem för vård och boende) och ska i möjligaste mån likna ett vanligt hem. På ett HVB finns det personal dygnet runt. Personalen har den utbildning som krävs för att arbeta med ensamkommande barn och unga. Många är socionomer, fritidsassistenter och pedagoger. Personalen har ansvar för den dagliga omvårdnaden av barnen och stödjer exempelvis dem i studier, i att skapa en meningsfull fritid och i integrationen för att bli en del av det svenska samhället.
Ett familjehem är en vanlig familj och ska fungera så likt en vanlig familj gör.
Hur mår barnen?
Svar: Barnens mående är individuellt. Gemensamt för de ensamkommande barnen är att de är skilda från sina familjer och har varit med om en flykt. Socialtjänstens ansvar är att utreda och kartlägga barnens mående och behov och tillgodose dessa.
Varför tar kommunen emot så få flickor?
Svar: Kommunens avtal gällande ensamkommande barn med Migrationsverket gäller pojkar. Avtalet är tecknat utifrån de önskemål och behov som Migrationsverket haft.
Av de barn kommunen har tagit emot är cirka 10 procent flickor. Denna siffra motsvarar Sveriges mottagande av ensamkommande barn överlag.
Var kommer barnen från?
Svar: Vellinge har tagit emot ensamkommande barn från Syrien, Afghanistan, Eritrea, Marocko, Albanien, Guinea, Somalia och Etiopien.
Går barnen i skolan?
Svar: Alla ensamkommande barn har rätt till att gå i skolan. Asylsökande barn har inte skolplikt men det har barn med uppehållstillstånd. Kommunen är skyldig att erbjuda alla ensamkommande barn skola skyndsamt.
Går ensamkommande barn före i bostadskön?
Svar:
Ensamkommande barn söker bostad på samma villkor som alla andra och får således ett eget kontrakt på samma villkor som alla andra i samhället, när de flyttat ut från sin utslussningslägenhet. Kommunen och socialtjänsten disponerar ett par utslussboende i moduler och lägenheter för sociala ändamål och etablering.
Hur många av de barn som Vellinge har tagit emot har fått ett arbete?
Svar: Ett fåtal av de ensamkommande barnen har hunnit avsluta sina studier. Ett par stycken har idag eget arbete och eget boende.
Får kommunen täckning för samtliga kostnader?
Svar: Prognosen säger att det kommer kosta kommunen 33 miljoner kronor i år och ersättningen från Migrationsverket är 27 miljoner kronor. Mellanskillnaden betalas av kommunen.
Hälsoundersöks barnen när de kommer till Sverige?
Svar: Alla som kommer till Sverige erbjuds hälsoundersökning.
Finns det risk för smittspridning?
Svar: Nej. Det är låg risk för spridning av infektionssjukdomar i befolkningen kopplat till att många människor nu reser till Sverige för att söka skydd. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Ta del av Folkhälsomyndighetens riskbedömning.
Hur vet man barnens ålder?
Svar: Migrationsverket registerar barnen och deras ålder. Finns misstankar om att åldern är felaktig beslutar Migrationsverket om åldersutredning.
Vad kan jag göra för att hjälpa ensamkommande barn?
Svar: Det finns flera sätt. I Vellinge kommun kan du till exempel bli familjehem eller jourhem. Du kan också engagera dig ideellt genom exempelvis hjälpa till med läxläsning. Det finns också en mängd ideella organisationer att kontakta eller skänka pengar till. Läs mer om hur du kan hjälpa ensamkommande barn.