I Vellinge kommun bör braskaminer, öppna spisar och kakelugnar endast användas för så kallad trivseleldning och inte för basuppvärmning. Trivseleldning innebär eldning vid högst två tillfällen per vecka och då som mest 4 timmar per tillfälle. Läs mer om hur du eldar rätt.
Nu börjar vintern närma sig vilket bland annat innebär mer vedeldning. Vedeldning bidrar till utsläpp av olika luftföroreningar. Det är dock stor skillnad på olika pannor och det finns sätt att elda som minskar utsläppen.
Vedeldning kan ge stora miljöstörningar i omgivningarna. Småskalig förbränning av ved och pellets är en relativt stor källa till utsläpp av miljö- och hälsoskadliga luftföroreningar - till exempel dioxiner, polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och partiklar (stoft). Sådana föroreningar kan leda till problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet samt cancer. Särskilt känsliga är barn, äldre, astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär.
Hälsoproblemen till följd av småskalig förbränning är ofta störst i tätbebyggda områden där det i många fastigheter eldas ved eller pellets.
Viktigt med rätt panna eller kamin
Det är viktigt att du har rätt sorts panna eller kamin och att du eldar på rätt sätt. Detta beskrivs i broschyren "Elda rätt", som kan laddas ner från Naturvårdsverkets hemsida.
Om du eldar med ved eller andra bränslen har du själv ansvar för att minska utsläppet av luftföroreningar och andra störningar för omgivningen så långt det inte är orimligt.
Många vedpannor som säljs i dag uppfyller de utsläppskrav som finns i Boverkets byggregler. Vilka pannor och kaminer som klarar kraven kan du se på Sveriges Provnings- och Forskningsinstituts (SP) hemsida. Där finns också information om kaminer med frivillig märkning, P-märkning.
Det finns även pannor och kaminer för fasta biobränslen som uppfyller de strängare miljökrav som ställs för frivillig miljömärkning med Svanen. De har låga utsläpp, hög verkningsgrad, är framställda av mindre miljöbelastande material och ska ha en bra instruktionsbok.
Tips för en bättre eldning
Utsläppen är normalt sett betydligt större innan eldstaden har uppnått rätt förbränningstemperatur. Därför bör eldning i så stor utsträckning som möjligt ske i ett sammanhang, de4t vill säga med så få uppstarter som möjligt. Undvik att elda om vindriktningen är sådan att röken kommer att utsätta någon för olägenhet. Var uppmärksam på var grannarnas luftintag sitter!
- Veden ska vara torr, ren och lagrad i minst ett år, kluven och anpassad till eldstaden.
- Se till att snabbt få fyr och hög temperatur.
- Se till att lufttillförseln är god. Otillräcklig lufttillförsel ger dålig förbränning.
- Se till att ha en ordentlig glödbädd.
- Sota ofta! Fråga skorstensfejarmästaren vad som gäller för din anläggning.
- Iaktta röken från skorstenen. Om det ryker vitt eller mörkt direkt ur skorstensmynningen är temperaturen sannolikt för låg. Röken ska inte synas förrän den nått ett par meter från skorstenstoppen. Om man eldar rätt är röken nästan osynlig vid varmt väder och vitaktig vid kallt väder.
- Tänk på att det är förbjudet att elda med avfall eller behandlat trä.
Foto: Peter Remnemark