Quantcast
Channel: Nyheter från Vellinge kommun
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1354

Beslut från kommunfullmäktige 17 juni

$
0
0

Här hittar du en sammanfattning av besluten som togs under mötet. När protokollet justerats läggs det ut i sin helhet. I det finner du även fler eventuella reservationer och liknande.

Vellinge kommun tertialuppföljning per den 30 april 2015

Kommunförvaltningen har upprättat förslag på tertialuppföljning 30 april 2015.

Årsprognosen för 2015 uppgår till 5,5 mkr, vilket är 3,4 mkr bättre än budget. Beaktas balanskravsutredningen blir årets resultat 11,8 mkr, mellanskillnaden avser ombudgetteringar från 2014 års verksamhet med 6,3 mkr.

Måluppfyllelsen för det kommunövergripande styrkortet uppgår till 64 % och för kommunstyrelsens och nämndernas styrkort uppgår måluppfyllelsen till 85 %, samtliga finansiella mål uppnås.

Bedömningen är att Vellinge kommun uppnår god ekonomisk hushållning under 2015 i enlighet med kommunfullmäktiges mål.

Följande finansiella poster påverkar årsprognosen

Skatteintäkterna - 8,4 mkr
Lägre finansiella kostnader +7,8 mkr
Aktieägartillskott +5,4 mkr

Verksamhetensnettokostnader

Återbetalning AFA-premier +7,5 mkr
Kommunstyrelsen -2,7 mkr,
Avgångsvederlag, Införandet av Meetings

Utbildningsnämnden - 2,8 mkr,
Fler utbetalda presationer - 6,2 mkr
Tilläggsbelopp -2,3 mkr
Lokalhyror och övrigt + 4,8 mkr

Omsorgsnämnden

Vård och omsorg + 8,9 mkr varav 7,3 mkr hemtjänst
HVB-hem ensamkommande barn - 8,4 mkr

De kommunala bolagen visar en resultatprognos på Vellinge koncern AB - 3,0 mkr, Vellingebostäder AB 6,8 mkr, Vellinge Exploatering AB 15,5 mkr samt Vellinge Stadsnät AB

31,8 mkr.

De positiva resultaten beror dels på övergång till komponetavskrivning, resultaten genererar kassaflöde för att finansera investeringarna.

Utbyggnadstakten i Vellinge Stadsnät AB av fibernätet i kommunen genererar ökade anslutningsavgifter.

Investeringsprognosen för 2015 uppgår till 136,7 mkr, vilket är 30,1 mkr lägre än budgeterat.

Den lägre investeringstakten beror bl a på längre projekteringstider inom b la VA.

Nämnden för gemensam medborgarservice föreslår att omfördela 2,0 mkr, av budgeterade 7,0 mkr, från utbyggnationen av dagvatten näset till utbyggnation av dagvatten i Västra Ingestad.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Godkänna tertialuppföljningen per den 30 april 2015 för Vellinge kommun.

Avtal med Trelleborgs kommun inom krisberedskap och informationssäkerhet

Vellinge kommuns säkerhetschef slutade sin anställning hos Vellinge kommun i slutet på januari 2015. Mot bakgrund av det, samt parallell planering för en ny polisorganisation, har det gjorts en översyn av krisberedskap- trygghet- och säkerhetsarbetet i Vellinge kommun för att effektivisera, anpassa och förstärka organisationen. Kommunerna Vellinge och Trelleborg har redan ett "Avtal om samverkan inom Räddningstjänsten mellan Trelleborgs kommun och Vellinge kommun". Som ett led i att upprätthålla en hög ambitionsnivå inom det kommunala ansvarsområdet för krisberedskap och säkerhet samt utveckla ett mer effektivt arbete, föreslås samordna uppdraget med Trelleborg och teckna ett nytt avtal som avser:

• Krisberedskap

• Informationssäkerhet

• Personuppgiftslagen (PuL)

• Säkerhetsskydd

Detta innebär att Trelleborgs kommun säkerhetschef tar rollen som säkerhetschef i Vellinge i de delar som avtalet omfattar.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Godkänna upprättat samverkansavtal inom krisberedskap, informationssäkerhet, Pul samt säkerhetsskydd mellan Trelleborgs kommun och Vellinge kommun.

Krisledningsplan 2015 - 2018 Vellinge kommun

Överenskommelse mellan MSB och SKL 2013-05-17 om kommunernas krisberedskap, SKL 12/6159 och

MSB 2012-5541.

Överenskommelsen ovan reglerar kommunernas ersättning för de uppgifter kommunerna har enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH).

Överenskommelsen preciserar vidare statens förväntningar på hur uppgifterna ska genomföras i form av målbeskrivningar och riktlinjer för hur verksamhet och ersättning ska följas upp.

I överenskommelsen står bland annat att "kommunen ska, med beaktande av risk- och sårbarhetsanalysen, för varje ny mandatperiod fastställa en plan för hur de ska hantera extraordinära händelser.

"Bilagda dokument "Krisledningsplan Vellinge 2015-2018." utgör denna plan.

Detta innebär att Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun, tar rollen som säkerhetschef i Vellinge i de delar som avtalet om samverkan inom krisberedskap, informationssäkerhet, PuL samt säkerhetsskydd mellan kommunerna Vellinge och Trelleborg omfattar.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Godkänna krisledningsplan för Vellinge kommun 2015-2018

Inrättande av tjänsteman i beredskap (TiB) i Vellinge kommun

I enlighet med avtalet inom krisberedskap, informationssäkerhet, PuL samt säkerhetsskydd mellan kommunerna Vellinge och Trelleborg (dnr. KS 2015/87) föreslår säkerhetschefen i Trelleborg inrätta TiB funktionen för Vellinge kommun under 2015.

Förslaget som presenteras är att vakthavande brandingenjör (VBI) blir utsedd till kommunens TiB (tjänsteman i beredskap). Denna grupp med ingenjörer tjänstgör 24/7, och har genom den kommunövergripande Räddningstjänsten god kunskap om de tre kommunerna. Att vara TiB innebär att man är nåbar alla tider på dygnet och att man omedelbart kan träda i tjänst eller aktivera de delar av kommunens organisation för att kunna hantera en kris eller uppkommen situation, något vakthavande brandingenjör redan är och gör inom ramen för den kommunala Räddningstjänsten. TiB ska framför allt kontaktas vid händelser som berör kommunen eller vid händelser som kan komma att få långtgående konsekvenser. Det kan röra sig om större el- eller teleavbrott, översvämningar, radioaktiva utsläpp eller andra händelser som kan resultera i samhällsstörningar. Här ingår även att kunna aktivera kommunernas gemensamma krisstöd. Efter larm gör TiB en första bedömning av läget och samlar in fakta. Om/när det behövs kallar TiB in tillräckligt antal personer ur krishanteringsorganisationen.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Ställa sig positiva till att inrätta en TiB (tjänsteman i beredskap) i Vellinge kommun.

Förändring av maxtaxan inom förskolan och fritidshem från och med den 1 juli 2015

Regeringen har beslutat om en förändring av förordning (2001:160) om statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskolan och fritidshemmet. Förändringen innebär att inkomstaket indexeras och höjs till 42 890 kr från och med den 1 juli 2015. De gällande procentsatserna för beräkning av månadsavgiften förändras inte.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Fastställa inkomsttaket till 42 890 kr från och med

den 1 juli 2015.

Utredningar vägföreningar, vägsamfälligheter och samfällighetsföreningar

Nämnden för gemensam beslutade 2012-02-13 att utreda alternativa driftsformer och andra metoder för att stödja vägsamfällighetsföreningarna i framtiden, samt att ta fram riktlinjer för huvudmannaskap i nya detaljplaner. Utredningen, samrådsredogörelse och kompletterande PM redovisas nu.

Kommunfullmäktige beslutade

1 Godkänna utredningen Vägföreningar, vägsamfällighet och samfällighetsföreningar med kompletterande PM

2. Kommunen gör det möjligt med anpassade skötselavtal och/eller stöd i samråd med de vägföreningar som så önskar. Att kommunen arbeta vidare enligt alternativ 3 avseende vägföreningar som kvarstår i egen regi - bidragen förändras - omfattning av det ekonomiska framtida stöd till vägföreningarna fastställs i kommande budgetprocess.

3. I övrigt arbeta vidare enligt nedan

a) I nya detaljplaner ska huvudmannaskapet som huvudregel fördelas enligt praxis i området och enligt principen att kommunen ska ha huvudmannaskapet för belysnings-, vatten- och spillvattenanläggningar samt huvudledningar för dagvatten på allmän platsmark. Om nya stora grönområden skapas, typ skötselområdena enligt 25-årsavtalen, i de nya detaljplanerna ska huvudmannaskapet bli kommunalt. Vid större exploateringar prövas huvudmannaskapet från fall till fall.

b) Individuella beslut fattas avseende framtida hantering av de skötselområden som idag omfattas av 25-årsavtalen i samband med respektive avtals upphörande.

c) Vellinge kommun skall ha en vägledande och konsultativ roll för de vägföreningar som vill föreslå en kommunalisering.

d) Vellinge kommun skall aktivt medverka till att minska de administrativa kostnaderna för vägföreningarna.

e) Ansvarsfrågan för dagvattenproblematiken måste tydligare klargöras med hänsyn till ny lagstiftning i området.

Antagande av detaljplan för Skanörs centrum, Etapp 1, ICA mm

Detaljplanen är första etappen i omvandlingen av Skanörs centrum. Utställning har ägt rum under januari-februari 2014. Inkomna yttranden har sammanställts i ett utlåtande. Mindre justeringar har gjorts inför antagandet, bland annat har Alabuskekärret helt utgått och busshållplatsens läge har flyttats något västerut. Utformningen av torget och parkeringsytan har utvecklats samt en ny cykelväg har införts utmed Falsterbovägen.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Anta detaljplan för Skanörs Centrum, etapp 1, ICA mm.

Exploateringsavtal för Hököpinge 30:74, Sockervägen

Detaljplan för Hököpinge 30:74, Sockervägen ska behandlas för antagande. För genomförande av detaljplanen krävs ett exploateringsavtal där kommunen står som part.
Genom ett exploateringsavtal mellan Kommunen och Tom och Jette Bruun Andersen regleras deras åtaganden. Bruuns ansvarar för och bekostar anordnande av lokalgata och lek inklusive erforderliga förrättningar.
För att säkerställa att detaljplanen genomförs i alla delar har ett särskilt s k fastighetspantavtal fogats till exploateringsavtalet. I pantavtalet finns även en säkerhet för täckning av kommunens plankostnad.
Förslag till exploateringsavtal föreligger.

Kommunfullmäktige beslutade

1. godkänna förslag till exploateringsavtal med Tom och Jette Bruun Andersen avseende Hököpinge 30:74, Sockervägen.

2. utse kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler och samhällsbyggnadschef Anna Möller att underteckna erforderliga handlingar.

Antagande av detaljplan för Hököpinge 30:74 m fl, Sockervägen

Kommunen mottog 2010 förfrågningar från ägarna till Hököpinge 30:8 respektive 30:74 om att få bebygga sina fastigheter med bostäder.
Under samrådsskedet har överläggningar med samfällighetsföreningen Sockerbetan – som förväntas ta ansvar för all samfälld mark inom området – resulterat i att önskemålet om att få bebygga Hököpinge 30:8 inte bedömts möjligt att tillgodose. Föreliggande planförslag begränsas därför till att omfatta Hököpinge 30:74 och den av kommunen ägda 30:29.
Syftet med detaljplanen är att ändra nuvarande markanvändning för kvartersmark från betesmark och djurhållning till bostadsbebyggelse. I detaljplanen ska även allmän platsmark inom närområdet säkerställas för framtida mindre bollplan och dagvattenhantering.

Utställning har ägt rum under våren 2015 och inkomna yttranden är sammanställda i ett utlåtande. Antagandehandlingar föreligger.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Anta detaljplan för Hököpinge 30:74 m fl, Sockervägen.

Exploateringsavtal för Lilla Hammar 15:32

Detaljplan för Lilla Hammar 15:32 m fl, bostäder vid väg 100 ska behandlas för antagande. För genomförande av detaljplanen krävs exploateringsavtal där kommunen står som part.

Genom exploateringsavtal mellan Kommunen, JM AB, Karl Gustav Ringdahl och Jannie Cawén-Ringdahl regleras deras åtaganden, se bifogad tjänsteskrivelse och förslag till exploateringsavtal.

Kommunfullmäktige beslutade

1. godkänna förslag till exploateringsavtal mellan Vellinge kommun och JM AB, såsom exploatör till området och Karl Gustav Ringdahl och Jannie Cawén-Ringdahl, såsom ägare till fastigheten Lilla Hammar 15:32 och 15:1.

2. utse kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler samt samhällsbyggnadschef Anna Möller att underteckna erforderliga handlingar.

Antagande av detaljplan för Lilla Hammar 15:32, bostäder vid väg 100, Höllviken

Planens syfte är att bland annat möjliggöra för sex stycken flerfamiljshus, ca 70 lägenheter och att utforma Stenbocks väg mer stadsmässig och tydliggöra Höllvikens entré.
Utställning har ägt rum och inkomna yttranden är sammanställda i ett utlåtande. Antagandehandlingar föreligger.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Anta detaljplan för Lilla Hammar 15:32, bostäder vid väg 100, Höllviken.

Riktlinjer för markanvisningar i Vellinge kommun

Enligt lag (SFS 2014:899) ska kommuner med tillväxt anta riktlinjer för kommunala markanvisningar. Riktlinjerna för markanvisning beskriver principer för hur Vellinge kommun tillämpar direktanvisning och markanvisningstävlingar för tilldelning av kommunalägd mark. Förslag till riktlinjer, bilaga 1.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Anta riktlinjer för markanvisning av kommunal mark i Vellinge kommun.

2. Uppdra åt enheten för Plan och exploatering att vidareutveckla riktlinjerna för nytt beslut i ärendet i december 2015.¨

Svar på motion om projekt Häst (MP)

Motionen handlar om att ett övergripande projekt där möjligheterna att använda häst inom kommunens olika områden belyses. Miljöpartiet de gröna föreslår besluta att genomföra ett projekt med fokus på hur kommunen ytterligare kan utveckla möjligheterna med hur hästen kan vara en del av kommunens olika områden.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Avslå motionen

Svar på motion om hjälp Falsterbonäsets Livräddare så att de kan bli fler (NLV)

Motionen handlar om att bevakning av livräddare ska ske på fler stränder i kommunen än på Skanörs havsbad.

Nya Listan i Vellinge föreslår fullmäktige beslutaen utredning påbörjas för att undersöka de möjligheter kommunen har att understödja Falsterbonäsets Livräddare genom samarbete och ekonomiskt utökat stöd, så att dessa kan etablera sig också i Falsterbo, Ljunghusen och Kämpinge, (Höllviken). Önskvärt är att detta är klart till sommaren 2015.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Anse motionen besvarad

Svar på motion om utökad bevakning på kommunens stränder för Falsterbonäsets Livräddare (FP)

Motionen handlar bland annat om att utöka bevakningen av utbildade livräddare på kommunens stränder och att söka om att få utmärkelsen Blå Flagg på kommunens stränder.

Folkpartiet liberalerna föreslår fullmäktige besluta

- att Falsterbonästets Livräddare ska finnas på Strandbaden, Höllviken och Kämpingestrand

- att samtliga stränder ska ha så kallad Blå Flagg

- att Livräddarna ska ha lämpligt boende och ha tillgång till lämplig utrustning, bland annat livräddartorn, båtar med mera.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Anse motionen besvarad.

Anmälan av motion om att fler offentliga toaletter bör vara öppna större delen av året på Falsterbostranden (NL)

Motionen handlar om att Nya Listan i Vellinge vill att fler offentliga toaletter ska vara öppna större delen av året på Falsterbostranden förslagsvis mellan den 1 mars - 15 november, samt att en av toaletterna tilläggsisoleras så att den kan vara öppen året om.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Översända motionen till kommunstyrelsen för beredning.

Anmälan av motion från Angela Everbäck (MP) om begränsade jaktområden

Motionen handlar om att införa begränsade jaktområden väster eller söder om Skanörs ljung.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Översända motionen till kommunstyrelsen för beredning.

Anmälan av motion från Boel Franzen Sveger (FP) om upprättande av en skötsel och bevarandeplan för Skanörs södra och norra stadspark

Motionen handlar om att Folkpartiet vill upprätta en skötsel och bevarandeplan för Skanörs södra och norra Stadspark som skall vara en garant för att bevara parkernas nuvarande areal och karaktär och att all planerad exploatering av Skanörs södra och norra stadspark skall utgå.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Översända motionen till kommunstyrelsen för beredning.

Anmälan av motion från Björn Axtelius (S) inköp av en mobil enhet med bårfunktion med en permanent placering i kommundelen väster om Falsterbokanalen

Motionen handlar om att Socialdemokraterna vill att Vellinge kommun köper in en mobil enhet med bårfunktion för permanent placering i kommundelen väster om Falsterbokanalen.

Denna lösning kombinerar möjligheten att hantera både dröjsmål som kan drabba en ambulans, genom att den mobila bårenheten kan möte upp ambulansen närmare sjukhuset, även vid tillfälle av funktionsoduglig bro, samt att kunna förvara en sjuk patient på ett skyddat sätt i liggande ställning.

Kommunfullmäktige beslutade

1. Översända motionen till kommunstyrelsen för beredning.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1354

Latest Images



Latest Images