Vellinge kommuns arbete efter översvämningarna den 31 augusti 2014 fortsätter på flera fronter. Vi arbetar både med att utreda kommunens ansvar gentemot fastighetsägare och andra skadedrabbade och med att försöka förbättra systemen för att minska konsekvenserna om liknande regn skulle återkomma.
För dig med skadeståndskrav
Om ni drabbats av översvämning på ett sådant sätt att ni anser kommunen vara ansvarig bör ni skicka in en skadeståndsblankett. (PDF-dokument, 120 kB) Kommunen har hjälp av en konsult som dels analyserar översvämningarna för varje enskild fastighet, dels utför en sammanfattande rapport för hela förloppet. De enskilda rapporterna beräknas vara klara under sommaren. Kommunen bedömer att vi under augusti och september kommer att kunna skicka ut vår inställning till de skadeståndskrav som inkommit.
Kommunens åtgärder på dagvattensidan
Vid så kraftiga regn som den 31 augusti kan kommunens ledningsnät omöjligt räcka till. Istället handlar det till stor del om att utföra åtgärder så att även det vatten som inte hamnar i ledningsnätet förs till platser där det inte gör skada på fastigheter, egendom och spillvattennät.
Kommunen planerar att under juni anlägga två stycken låga jordvallar i östra Vellinge, vid Södervång respektive Eskilstorps kyrkby. Dessa skall förhindra att regnvatten från åkermark och landsbygd rinner in i bostadsområdena. Även vid Tofta planeras jord att läggas ut för att minska tillrinningen till bebyggt område. Efter att dessa vallar är byggda kommer vi att titta på om liknande åtgärder skall utföras på fler platser i kommunen.
Åtgärderna ovan kommer att positivt påverka dagvattensituationen i nordligaste Vellinge respektive i området söder om Centrum. I övrigt studeras åtgärder i området kring Vellinge IP. En konsult har kapacitetsberäknat ledningssystemet och gett några förslag på åtgärder som kan förbättra situationen för verksamheter och de boende i området. Dikena längs Hököpingevägen ges just nu ökad kapacitet. Övriga förslag studeras av kommunen för att se hur de kan genomföras praktiskt.
I Höllviken är dagvattenarbetena främst fokuserade kring Kronodalsområdet. Även här har fördröjningsåtgärder föreslagits av konsult. Kommunen hoppas kunna genomföra någon av dem redan under sommaren.
Kommunens åtgärder på spillvattensidan
Åtgärderna som beskrivits på dagvattensidan förbättrar även situationen på spillvattensidan då de medför minskat inläckage i spillvattennätet.
Kommunen har under våren satt in nya pumpar i de två mest kritiska pumpstationerna i Höllviken. Vi har därmed erhållit en kraftigt förbättrad kapacitet ut ur samhället. Åtgärder för att säkra 100 % kapacitet i huvudledningen ut ur Höllviken genomförs i juni.
På Kronodalsområdet genomför kommunen ett testprojekt där ett litet antal fastighetsägare erbjudits kommunala backventiler. I samband med detta har åtgärder utförts för att minska mängderna ovidkommande vatten från fastighetsmark till spillvattennätet. Detta arbetet har varit mycket lyckat, inte minst tack vare god hjälp från berörda fastighetsägare, och fortsätter vidare.
I Vellinge låg huvuddelen av de fastigheter som översvämmats av spillvatten längs ett stråk uppströms och nedströms huvudpumpstationen på Östergatan. Pumpstationen har setts över och är i gott skick. Ledningarna längs hela huvudstråket kommer att ses över innan sommaren för att säkerställa att kapaciteten är den maximala. Liknande kommer att göras från Vellinges andra huvudpumpstation på Vattentornsgatan.
Sammanfattning
Kommunen känner att vi är bättre rustade för kraftiga regn än vad som var fallet förra sommaren. Arbetet med att förbättra kapaciteten är och ska vara långsiktigt men vi har ändå tagit till akutåtgärder för att redan nu få effekter. Vi har tittat över behoven i några av de områden vi bedömt vara värst drabbade och går nu vidare med fler områden samt med vilka konsultförslag som ska leda till praktiska åtgärder. Kommunen tar gärna emot frågor och synpunkter i ämnet.