Quantcast
Channel: Nyheter från Vellinge kommun
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1354

Beslut från kommunstyrelsen den 20 januari

$
0
0

Här hittar du en sammanfattning av besluten som togs under mötet. När protokollet justerats läggs det ut i sin helhet. I det finner du även fler eventuella reservationer och liknande.

Redovisning av delegeringsbeslut till kommunstyrelsen 2014

Kommunstyrelsen har överlåtit viss beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän enligt kommunstyrelsens delegeringsordning, daterad 2013-11-19. Beslut tagna på delegation ska redovisas för kommunstyrelsen. Redovisningen innebär inte att kommunstyrelsen kan ompröva eller fastställa besluten utan fyller funktionen att besluten vinner laga kraft. Det står kommunstyrelsen fritt att återkalla delegeringen.

I redovisningen ska ärendemening, vilket beslut som fattats, vem som fattat beslutet samt tidpunkt finnas med.

Kommunstyrelsen beslutade

1. 1. Godkänna informationen om fattade delegeringsbeslut och lägger den till handlingarna.

Intern kontroll 2014 - kvalitet och kostnader Teknisk verksamhet

Kommunstyrelsen beslutade om en internkontrollplan

den 7 januari 2014, § 6 med följande kommunövergripande internkontrollprojekt: Kvalitet och kostnader av teknisk verksamhet. Serkon i Vellinge AB har på uppdrag genomfört granskningen av " Kvalitét och kostnader i den Tekniska verksamheten". Granskningsrapport har upprättats och översänts efter genomförd granskning. Granskningen har genomförts med inriktning på att jämföra kvalitéts- och kostnadsnyckeltal. Jämförelsen bygger på SKLs jämförelse-databas (Kolada), SCB statistik och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna granskningsrapporten och översända den till nämnden för gemensam medborgarservice.

2. Nämnden för gemensam medborgarservice vidtar åtgärder för att förbättra Nöjd medborgarindex inom befintliga resurser.

3. Återrapportering sker i tertialuppföljning och delårsrapport 2015.

Intern kontroll 2014 - Rättvisande räkenskaper Verksamhetsredovisning

Kommunstyrelsen beslutade om en internkontrollplan den 7 januari 2014, § 6 med följande kommunövergripande internkontrollprojekt: Verksamhetsredovisning. Serkon i Vellinge AB har på uppdrag genomfört granskningen av "Verksamhetsredovisning". Granskningsrapport har upprättats och översänts efter genomförd granskning. Granskningen har genomförts med inriktning på den interna redovisningen av verksamhetskostnader och kontroll av dens genom stickprov, avstämning mot gällande redovisningsrekommendationer som finns kring redovisning av verksamhetskostnader (SCBs verksamhetsindelning) samt lämna eventuella förslag på förändringar i den interna verksamhetsredovisningen.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna granskningsrapporten för verksamhetsredovisning och lägga den till handlingarna.

2. Uppdra åt ekonomidirektören att se över och uppdatera gällande modeller för fördelning av kostnader mellan verksamheterna.

3. Genomföra utbildning för personal som hanterar leverantörsfakturor i verksamheten kring koddelar och kontering.

4. Återrapportering sker i tertialuppföljning och delårsrapport 2015

Intern kontroll 2014 - Exploateringsredovisning

Kommunstyrelsen beslutade om en internkontrollplan den 7 januari 2014, § 6 med följande kommunövergripande internkontrollprojekt: Exploateringsredovisning. Serkon i Vellinge AB har på uppdrag genomfört granskningen av "Exploateringsredovisning". Granskningsrapport har upprättats och översänts efter genomförd granskning. Granskningen har genomförts med inriktning utifrån "Rådet för kommunal redovisning (RKR), vägledning "Redovisning av kommunal markexploatering".

Bedömning om redovisningen följer rekommendationerna och god redovisningssed. Förslag på eventuella förbättringar och förändringar i exploateringsredovisningen.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna granskningsrapporten avseende exploateringsredovisning.

2. Uppdra åt ekonomidirektören att ta fram ett kommunövergripande regelverk som beskriver redovisningsreglerna för exploateringsverksamheten.

3. Genomföra utbildning av kommunstyrelsens och berörd personal avseende de nya redovisningsreglerna.

Lägga till punkten 4??

Handlingsplan attraktiv arbetsgivare

Att undersöka och identifiera vad som gör en arbetsgivare mer attraktiv för både redan anställda och för potentiella. Utifrån resultatet arbeta fram ett handlingsprogram för att utveckla vårt arbetsgivarvarumärke

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna handlingsplan attraktiv arbetsgivare.

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013 - 2014

Sedan 2009 har kommunen och polisen tecknat ett samverkansavtal utifrån gemensamma otrygghetsfaktorer och fokusområden. Initialt var avtalen ettåriga men det senaste avtalet har gällt för två år, 2013, 2014 samt 2015.

Den 1 januari 2015 kommer polismyndigheten sjösätta sin nya organisation och man har mot bakgrund av det bett om att befintligt samverkansavtal ska förlängas med ytterligare ett år. Från och med 2016 har man för avsikt att formulera kommunavtalen i form av "medborgarlöften" men man behöver tid på sig för organisationen att landa och för att identifiera inom vilka områden som löften ska ges.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna förlängningen av befintligt samverkansavtal mellan kommun och polis med ytterligare ett år.

Utvecklingsstrategi för Vellinge kommun

Utvecklingsstrategin är en samlad satsning för att skapa tydlighet och målfokus kring hur kommunen vill utvecklas de kommande fem till tio åren. Utvecklingsstrategin drivs i projektform och består av sju delprojekt.

Kommunstyrelsens arbetsutskott fick 2014-12-12 på en slutrapportering av delprojekten.

Projektet har i sin helhet följt uppgjord tidplan och hållit sin budget.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Fastställa att projektet avslutas och fortsatt arbete sker i ordinarie linjeverksamhet.

2. Godkänna förslag till Bostadsförsörjningsprogram 2015 - väx med 1 procent, samt skicka ut dessa på remiss till berörda.

3. Godkänna förslag till Konceptutveckling och samverkan 2020 - centrumutveckling.

4. Godkänna de fyra förslagen till Stadsmiljöprogram för levande centrum för Vellinge tätort, Höllviken, Skanör samt Vellinge kommun.

5. Godkänna förslag till Lokalresursplan - rätt lokal med framtidsförhållning.

6. Godkänna förslag till Ungdomsarbetslöshetsprogram 2020 - nollvision.

7. Godkänna förslag till Turismstrategi 2020 - förläng turistsäsongen.

8. Godkänna Näringslivsprogram 2020 - bästa näringslivsklimatet.

Förnyat planbesked för Höllviken 18:26, Collins väg

Planbesked för Höllviken 18:26 beslutades av kommunstyrelsen 2012-03-27. Detta ska upphävas.

En ny förfrågan om planläggning har inkommit från fastighetsägaren till Höllviken 18:26, vid Collins väg och Klockarevägen i Höllviken. Förslaget innebär en indelning i högst nio tomter och bebyggelse i högst två våningar. I öster sparas ett område för parkmark och gångväg samt en bård om 5-6 meter runt fastigheten avses ej bebyggas. En ny trädinventering bör upprättas.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Upphäva tidigare av Kommunstyrelsen beslutat planbesked för fastigheten daterat 2012-03-27 § 67.

2. Som planbesked meddela att detaljplan för upprättas för Höllviken 18:26 i enlighet med bifogad tjänsteskrivelse.

Planbesked för Vellinge 23:24, Vellingebacken

Begäran om planbesked har inkommit 2014-10-27. Ansökan gäller ändrad användning av Vellinge 23:24 för möjliggörande av nybyggnation av bostad.

Gällande detaljplan upprättades år 2005 och genomförandetiden har löpt ut. Aktuellt område är i detaljplanen utlagt som mark för bostad och odling i enlighet med de förhållanden som rådde när planen togs fram. Den del som nu är aktuell för planändring får endast bebyggas med uthus och garage. Liknande planbestämmelser som i gällande detaljplan bör användas.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Som planbesked meddela att detaljplan får upprättas för Vellinge 23:24, Vellingebacken i enlighet med bifogad tjänsteskrivelse.

Planbesked för Falsterbo 22:16, Olof Normans väg

Begäran om planbesked har inkommit 2014-10-27. Ansökan gäller tomtdelning av fastigheten Falsterbo 22:16 för att möjliggöra byggandet av en bostad.

För området gäller Stadsplan för centrala delen av Falsterbo från 1976 och 2005 kompletterades planen med bevarandeplan för Falsterbos stadskärna. Av bevarandeplanen framgår att en gränsvall, registrerad som fornlämning, ligger inom fastigheten. Ett bevarande av gränsvallen är svårt att kombinera med ny bebyggelse. Fastigheten omfattas också av två tomtindelningar. Eftersom tomtindelningar och fastighetsplaner måste ändras genom planändring kan inte tomten styckas utan planändring. Gården med tillhörande äng och gränsvall är ett viktigt inslag i Falsterbos kulturhistoria och bör inte styckas, gällande tomtindelning bör därför inte upphävas.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Lämna negativt planbesked i enlighet med bifogad tjänsteskrivelse.

Utbetalning partistöd 2015

Enligt Reglemente för partistöd antaget av kommunfullmäktige den 25 juni 2014 ska kommunfullmäktige årligen göra en avstämning av antalet mandat och partier enligt 3 §, och fatta beslut om utbetalning för nästkommande kalenderår.

Partistödet uppgår till 452 880 kr för 2015, fördelningen framgår av bifogad specifikation.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna upprättat förslag på partistöd för 2015 och att utbetalningen verkställs omgående.

Reglemente för krisledningsnämnd i Vellinge kommun

I kommuner och landsting ska det finnas en nämnd för att fullgöra uppgifter under extraordinära händelser i fredstid (krisledningsnämnd). Enligt reglementet är det kommunstyrelsens arbetsutskott som är krisledningsnämnd.

I detta reglemente regleras ansvarsområden och uppgifter för krisledningsnämnden, utöver vad som anges i kommunallagen, lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, och i det gemensamma reglementet för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun.

Krisledningsnämnden kan enligt denna lag i samband med extraordinära händelser överta andra nämnders befogenheter. Krisledningsnämnden ska till fullmäktige anmäla fattade beslut och lämna redovisning i enlighet med de riktlinjer fullmäktige ger ifråga om omfattningen av redovisningen och formerna för denna.

I detta reglemente har de tidigare paragraferna 3, 9, 10, 12, 14, 18, 19, 20 samt 21 utgått pga. att de anges i det gemensamma reglementet.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna reglementet för krisledningsnämnden att gälla från och med 2015-03-01.

Höjning av markarrende för badhyttsplats

Kostnaden för arrende av badhyttsplats är i dagsläget 1 000 kr/år. Med bakgrund av att det är tio år sedan den senaste förändringen av arrendeavgiften, samtidigt som de administrativa insatserna för arrendehanteringen har ökat, och ambitionen är att upprätthålla nuvarande skötselnivå avseende stränder och intilliggande områden, så föreslås en höjnings av avgiften för markarrende avseende badhyttsplatser.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Markarrendet för badhyttsplats från och med 2015 ska vara 2 000 kr per år.

Åtgärdsplan kopplats till Energi- och klimatprogram med utblick mot 2020

Åtgärdsplan kopplats till Energi- och klimatprogram.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Fastställa åtgärdsplan som är kopplat till Energi- och klimatprogram - med utblick mot 2020.

Trafiksituationen i Kämpinge by (Räng Sandsvägen), omläggning av väg 517 och ny väg 519

År 2011 skrevs ett genomförandeavtal med Trafikverket (godkänt av KS 2011-05-17) för att bygga en ny väg mellan väg 519 och väg 585; Kämpingevägen. Översiktsplan 2010 redovisar ett reservat för vägen. Kostnaden uppskattades 2010 till 6 miljoner kronor.

Trafikverket har genom en åtgärdsvalsstudie dragit slutsatsen att kostnaden år 2014 beräknas till 14 250 000 kronor. Med anledning av detta behöver ett nytt medfinansieringsavtal skrivas. Upplägget för kostnaderna är desamma som 2011, kommunen finansierar två tredjedelar och Trafikverket en tredjedel av totalkostnaden.

Kommunen räknar med att ta ut en tredjedel av kostnaden från framtida exploatörer (genom tecknat exploateringsavtal) eftersom vägen är en förutsättning för fortsatt utbyggnad av Rängs sand.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna medfinansieringsavtal - omläggning av väg 519 norr om Kämpinge by, Vellinge kommun, TRV 2014/88847 och att uppdra åt kommunstyrelsens ordförande, Cartina Wutzler, att underteckna detsamma.

2. Medfinansiering bevakas för att beslutas i kommande budgetprocesser. Projektets totala kostnad beräknas uppgå till cirka 14 250 000 kr och kostnaderna fördelas mellan Trafikverket och Vellinge kommun. Trafikverket betalar 1/3, det vill säga cirka 4 750 000 kr och Vellinge kommun 2/3, det vill säga cirka 9 500 000 kr.

3. Godkänna Förenklad åtgärdsvalsstudie - Väg 517 och 519 (Rängs sand & Kämpinge by) TRV 2014/88846 och att uppdra åt kommunstyrelsens ordförande, Carina Wutzler, att underteckna detsamma.

Svar på motion om en skolsköterska på varje skola varje dag (FP)

Motionen handlar om barns hälsa, om att inte må bra trots goda prestationer och att gå från barndom till vuxenliv är en utmaning. Folkpartiets uppfattning är att en skolsköterska som är närvarande kan hjälpa den som har det svårt.

Folkpartiet liberalerna föreslår fullmäktige besluta

att Vellinge kommun inför budget 2015 beräknar och budgeterar kostnaden för en heltidstjänst som skolsköterska på varje kommunal skola med fler är 400 elever och att tjänsterna inrättas med start 2015.

Kristina Stern har skrivit ett svar.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Motionen avslås.

Svar på motion om löpande frågeenkäter av barnens psykiska ohälsa (FP)

Motionen handlar om att bland annat skolan ska fånga upp barn och unga vuxna som mår dåligt. Folkpartiet vill komplettera de hälsosamtal som görs idag med löpande undersökningar av barnens psykiska hälsa via frågeenkäter.

Folkpartiet liberalerna föreslår fullmäktige besluta

att Vellinge kommun som en del i kommunens förebyggande arbete mot barns ohälsa, inför löpande frågeenkäter gällande barns psykiska ohälsa.

Kristina Stern, verksamhetschef har skrivit ett svar.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Motionen bifalls.

2. Ge utbildningsavdelningen i uppdrag att ta fram en psykosocial frågeenkät som komplement till skolsköterskans hälsosamtal.

Svar på motion om tennishall i Vellinge (FP)

Motionen handlar om att Vellinge tätort inte har en tennishall. Vellinge Tennisklubb är den äldsta tennisklubben i kommunen och medlemsantalet stiger för varje år. Idag har klubben ca 500 medlemmar och en aktiv ungdomsavdelning.

Folkpartiet liberalerna föreslår fullmäktige besluta att under nästa mandatperiod, 2015-2018, projektera och bygga en tennishall i Vellinge motsvarande de som finns i Skanör/Falsterbo och Höllviken.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Motionen avslås.

Svar på motion om ett "Kids Corner" i Skanörs bibliotek (FP)

Motionen handlar om att idag saknar barnfamiljer möjligheten att fika med sina barn i anslutning till besök i Skanörs bibliotek, som det fanns tidigare. Den helglasade entrén, delar av bageriets före detta lokal, används idag som läsesal för dagstidningar föreslås av folkpartiet göras om till ett minicafé för barnfamiljer, eftersom entrén vätter ut mot Bäckatorget där det bland annat finns två klätterställningar för barn.

Folkpartiet liberalerna föreslår fullmäktige besluta att Skanörs biblioteks inglasade entré ska göras om till ett minicafé "Kids Corner". Viktigt är att inredningen samt att det som serveras är anpassat till barnen så att barn och föräldrar kan umgås i en avslappnad barnvänlig miljö.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Motionen avslås.

Svar på motion om kostnader för bostadsanpassning (S)

Motionen handlar om att kostnaderna för bostadsanpassningen i dag ligger i Miljö- och byggnadsnämnden och att den budgetposten årligen går med stort underskott, vilket samtidigt finansieras med alltför höga bygglovsavgifter. Socialdemokraterna i Vellinge anser att kommunstyrelsen ska ta över kostnaderna för bostadsanpassningen och därigenom kunna sänka bygglovsavgiften.

Socialdemokraterna föreslår fullmäktige besluta

- att kostnader för bostadsanpassning förs över till kommunstyrelsen och att skattekollektivet på så sätt bekostar anpassningen

- att bygglovstaxan ses över, med målet att sänka densamma, till en självfinansieringsnivå som inte genererar överskott.

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande, Ola Freij (M),

2014-11-04.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Motionen avslås.

Redovisning av ej avgjorda motioner 2015

Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning § 32 ska kommun-styrelsen en gång per år redovisa de motioner som ej har beretts färdigt. Redovisningen ska göras på fullmäktiges ordinarie sammanträden i januari/februari och september/oktober.

I skrivandes stund finns det 33 motioner som bereds inom kommunförvaltningen. Det finns 3 motioner där den ettåriga beredningsfristen rapporteras som överskriden.

Önskar man mer information om en eller flera motioners beredning får man den på begäran hos kommunsekreteraren.

Kommunstyrelsen beslutade

1. Godkänna redovisningen över de motioner som är under beredning.

2. Ta ställning till de motioner som ej avgjorts inom den 1-åriga fristen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1354

Trending Articles


Invandrarna som är gripna för färjevåldtäkten misstänks även för mord


Emma och Hans Wiklund separerar


Napp med napphållare


Vägarna till karriär blir fler


Här näckar TV4-stjärnan på hotellet


Gratis vpn för bahnhof kunder LEX Integrity läggs ned 31 Juli


Eric Mårtensson har avlidit


SVT-profilen om sin svåra sjukdom


Matvetepytt med halloumi


Lilly Staffansson Ruljeff