Regnet som drabbade Vellinge kommun den 31 augusti var det mest intensiva som någonsin uppmätts i kommunen. Höllviken fick 168 mm nederbörd under ett dygn, varav 118 mm under 90 minuter. Vellinge fick under dygnet 135 mm, främst under en fyratimmarsperiod på förmiddagen.
Kommunen ser inga möjligheter att klara ett sådant regn utan påverkan på infrastruktur och fastigheter. Konsekvenserna har på flera ställen långt överstigit vad som befarats och kommunen arbetar därför för fullt för att identifiera och åtgärda svaga punkter i systemen. Främst drabbat är centrala Vellinge och östra delarna av Höllviken.
Kommunens vidare arbete
Kommunen har (fram till och med den 11 september) fått ungefär 200 anmälningar som kan relateras till regnet. Ambitionen är att försöka kontakta samtliga som anmält skador på fastighet eller lösöre senast under vecka 37.
Därefter försöker vi i möjligaste mån göra platsbesök. Detta gör vi för att träffa de invånare som drabbats, för att få en uppfattning om hur förloppet varit på varje enskild plats, samt för att utreda kommunens juridiska ansvar i varje enskilt fall. Vi tror att detta underlättar den fortsatta hanteringen, både för relationen med dem som fått översvämning och för att få en teknisk bakgrund till översvämningarnas orsaker.
Kommunen har tagit in extra personal för detta och förhoppningsvis har hos alla anmälare fått besök av kommunen under september. Detta kompletteras med mätningar i ledningsnät och pumpstationer för att få en övergripande bild av händelserna. För utvärdering kommer kommunen att ta hjälp av en konsult med stor vana inom området. Arbetet kommer att redovisas med dels en övergripande rapport för hela kommunen, dels separata utvärderingar för varje enskild fastighet. Detta beräknas vara klart under våren 2015.
Information om skadeanmälan
Om din fastighet eller lösöre fått skador på grund av regnet ska du omedelbart anmäla detta till ditt försäkringsbolag, samt till Vellinge kommun. Du kommer då att kontaktas och ditt ärende kommer att tas om hand om som beskrivet ovan.
Om du har fått ersättning av ditt försäkringsbolag kan du ansöka om att kommunen ska ersätta din självrisk. Ladda ner blankett om sakskada. (PDF-dokument, 120 kB)
Om kommunen anser sig ha juridiskt ansvar för skadan kommer självrisken att ersättas. I varje fall görs en individuell bedömning av ansvaret. Inga ställningstaganden kan dock göras förrän tidigast våren 2015.