Miljögifter – PCB, kvicksilver, tungmetaller och annat finns i uttjänta mobiltelefoner, lampor, musikspelare och batterier. Alltför mycket av detta farliga elavfall hamnar i de vanliga soporna. Nu blir det enklare att göra rätt, med insamlingsskåpet Samlaren som från och med torsdag kommer att finnas på ICA Toppen i Höllviken, Coop Konsum i Höllviken och Willys i Vellinge.
Anna Olsson, avfallsansvarig i Vellinge kommun, är entusiastisk.
– Genom ökad tillgänglighet för var och en hoppas vi på ökad insamling av dessa typer av farligt avfall, säger Anna Olsson, avfallsansvarig i Vellinge kommun. Samlaren är ett komplement till insamlingen som sker på återvinningscentraler och via Farligt Avfall-bilen, säger hon.
Samlaren finns nu i ICA Toppen i Höllviken, Coop Konsum i Höllviken och Willys i Vellinge. Skåpet har två inkasthål per fraktion. Att hålen är placerade på olika höjd gör det tillgängligt för alla.
Fakta
Hushållen är skyldiga att sortera ut sitt farliga avfall från övrigt hushållsavfall. Kommunerna har ansvar för hushållens farliga avfall. Ansvaret omfattar insamling, transport och behandling. Ansvaret regleras i miljöbalken, avfallsförordningen och den kommunala renhållningsordningen.
Samlaren finansieras av ersättningar från El-Kretsen, då elavfall omfattas av producentansvar. De flesta producenter har valt att sköta detta via El-Kretsen. Det är ett icke-vinstdrivande servicebolag som ägs av 21 branschföreningar. El-Kretsen har funnits sedan 2001 och bildades av näringslivet för att omhänderta elektronik som satts på marknaden. Det är en garanti för att avfallet kommer att tas om hand på ett säkert och miljöriktigt sätt, och inte exporteras till andra länder.
Samlaren finns idag på 185 platser runt om i Sverige och fler är på väg ut. För varje exemplar som sätts ut går 1000 kr till WWF:s naturvårdsarbete.
Foto: Andreas Offesson